Bouwhoeve

“Je moet weten hoeveel elke deelactiviteit opbrengt”

We schrijven 1989 als Ludo Geens het gemengd landbouwbedrijf van zijn ouders overneemt. Onbeslagen op het ijs kwam hij toen niet, want al van jongs af aan werkte hij mee op het bedrijf. Twee jaar later kwam zijn broer bij in het bedrijf, maar die begon enkele jaren later op een andere locatie. “Er was geen uitbreidingsmogelijkheid hier. We zijn altijd een gemengd bedrijf met melkvee en pluimvee gebleven en in plaats van te groeien, hebben we gekozen voor diversificatie, onder andere via de verhuur van vakantiewoningen. Dat doen we nu toch ook al twintig jaar. Onze dochter Dorien is de vijfde generatie hier op het bedrijf, en zij zal ook de laatste generatie zijn.”

“Wij hebben hier vooral veel gebouwen en het was een uitdaging om die te laten renderen”, vertelt Ludo’s echtgenote Leen. “In 2004 zijn we begonnen met vakantiewoningen en een vergaderzaal. Dat was toen in opkomst. In 2000 hadden we al een grondige renovatie gedaan en het dak vernieuwd, maar dat was een onderhoudskost die niks opbracht. Dus kozen we een paar jaar later voor vakantieverhuur. En dat is van bij het begin een heel positief verhaal geweest. Hoewel het best wel spannend was. Wat we toen gedaan hebben, zou ik nu niet meer durven. Toen we ons aanmeldden voor plattelandstoerisme was dit nog een koestal met een bouwvergunning. Het moment dat we onze eerste reservering binnen kregen, lag enkel de beton. Maar we zijn tijdig klaar geraakt en het werd een succesverhaal. Eén van de eerste families die toen bij ons een appartement boekte, komt nu nog elk jaar langs.”
Ludo en Leen hadden de smaak te pakken en begonnen een paar jaar later met het organiseren van boerengolf. “Dat hebben wij ook bijna twintig jaar gedaan. Toen we enkele jaren geleden stopten met het melkvee, is ook de boerengolf gestopt.” 

Andere manier van werken

De koeien zijn gestopt eind 2022, dus drie jaar na het begin van de coronacrisis. “We hebben toen even de handrem opgetrokken en nagedacht over hoe we de toekomst zagen. We hadden een ijssalon en een winkel. Vooral de combinatie van de werkzaamheden van de boerderij en de overlapping van de piekperiodes voor elke tak maakte dat dit onhoudbaar was.  En we worden er uiteraard ook niet jonger op. We hebben dan heel bewust gekeken naar een andere manier van werken.” Die andere manier van werken omvat het leghennenbedrijf, de logies, de zaal voor rouwtafels, het maken van hoeve-ijs en andere melkproducten, en het uitbaten van een hoevewinkel met eigen en lokale producten. Nadat alles op poten gezet was, koos dochter Dorien ervoor om vier dagen per week buitenshuis te werken, in combinatie met haar rol bij het ijs en de organisatie van de rouwtafels. 
 

Bouwhoeve

Tijdens de coronacrisis hebben we nagedacht over de toekomst.

Ludo Geens

De Bouwhoeve

Zelfbedieningswinkel

“De hoevewinkel is een zelfbedieningswinkel”, vertelt Dorien. “We waren in 2009 gestart met een klein schepijswinkeltje en twee jaar later werd dat een groot ijssalon. Dat is veel werk, het vraagt veel personeelsinzet en de opbrengst is niet altijd navenant. Ons ijs verkopen we intussen enkel nog in onze winkel en in een aantal lokale verkooppunten. De hoeveproducten blijven daar de basis vormen. Tijdens de coronaperiode hebben we volop de kaart getrokken van de zelfbedieningswinkel, en ook nu gaan we op dezelfde manier door. Dat alles digitaal verloopt, vind ik alvast geen nadeel.”
Kostprijsberekening speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering bij de familie Geens. Hier worden beslissingen niet enkel genomen op basis van buikgevoel, maar ook op basis van cijfers. “Eigenlijk wilde ik een jaar eerder stoppen met het melkvee, maar de melkprijs was toen heel slecht”, vertelt Ludo. “Ik houd de prijzen op de wereldmarkt in de gaten en was ervan overtuigd dat er beterschap op komst was. En inderdaad, de prijs ging omhoog en ik ben op een goed moment kunnen stoppen. Op zich is het knap dat ik zo lang kon blijven melken. De melkstal dateert uit 1976 en heb ik nog samen met mijn vader gezet. De melkinstallatie is uiteraard meerdere keren gerenoveerd en ik heb altijd alles goed onderhouden. Maar het werd nu toch wel tijd om ermee te stoppen.”

“We hebben altijd veel ballen in de lucht gehouden, maar ook altijd goed geweten wat die allemaal opbrachten en nooit zot gedaan. En helaas zijn er jaren dat het globale resultaat niet winstgevend is. Dan is de boodschap rustig blijven en je verstand gebruiken.” 

Hoeve-ijs

Een van de takken die het systematisch goed doet, is die van het hoeve-ijs. “Ik heb daarvoor in 2008 een cursus gevolgd”, vertelt Dorien. “Ik wilde iets op mezelf doen, maar wist niet zo goed wat. Het had natuurlijk voordelen om thuis met iets te starten, want er was geen huur te betalen en het hielp om altijd een handige papa in de buurt te hebben. Ik heb dan de opties onderzocht en kwam uit bij hoeve-ijs. Na twee jaar cursus bij Syntra en een bijkomende opleiding in Wageningen ben ik in 2009 begonnen met zelf ijs te maken. We maken meer dan enkel ijs, en kunnen daarbij ook rekenen op personeel. Ik ga daarnaast deeltijds buitenshuis werken. Het is een noodzaak om naar de toekomst te kijken. In mijn eentje kan ik het hier niet overnemen.  En gaan we in de toekomst nog wel een vergunning krijgen? Het stikstofdossier hangt ons boven het hoofd en de normen op vlak van dierenwelzijn dwingen ons tot investeringen die we niet kunnen terugverdienen. De onzekerheid is te groot. Zolang we kunnen, blijven we heel graag op deze manier verder doen. Maar ergens is het wel jammer dat je moet stoppen met zo’n fijn product.”

Lekkers uit je buurt met Cera

De Bouwhoeve is één van de bedrijven waar je op 18 en 19 mei terecht kan voor de ‘Lekkers uit je buurt’-dagen van Cera. “We vinden het een mooie gelegenheid om onze hoevewinkel in de kijker te zetten. Het is een unieke kans om lokale producten in de korte keten te promoten. ’t Is dus interessant voor ons, maar zeker ook voor de consument die bij ons plaatselijke lekkernijen kan komen ontdekken.” 
 

Bouwhoeve

Het Cera-initiatief is een mooie gelegenheid om de korte keten te promoten.

Dorien Geens

De Bouwhoeve

De Bouwhoeve

  • Ludo en Leen Geens-Geysen en dochter Dorien
  • Pluimvee en verbreding: hoevewinkel, logies, verhuur vergaderzaal, productie hoeve-ijs, organisatie rouwtafels
  • Locatie: Hoogstraten (Antwerpen)
     
Bouwhoeve