Menu

Investeren afnemers in de industriegroenteteelt?

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
De voorbije weken onderhandelden telersverenigingen Ingro en Vegras intensief met hun afnemers over de contractvoorwaarden en -prijs van industriegroenten.

In het najaar van 2018 kwam een delegatie industriegroentetelers samen met een vertegenwoordiging van afnemers onder Vegebe-vlag. De boodschap was duidelijk: nu investeren in de contractprijzen, is investeren in de industriegroenteteelt. De voorbije weken onderhandelden  telersverenigingen Ingro en Vegras intensief met hun afnemers over de contractvoorwaarden en -prijs van industriegroenten. Tot op vandaag werd nog niet akkoord gegaan met het voorstel dat op tafel ligt.

Het wijzigende klimaat (meer extremen) en stijgende kosten maken het de industriegroenteteler moeilijk om een leefbaar inkomen te halen uit de industriegroenteteelt. Zeker als de contractprijs over de jaren heen quasi status quo blijft voor het grootste deel van de groenten. Niet alleen de stijgende kosten spelen hem parten, ook de druk op het gezinsleven. De ambities van de telersverenigingen (POs) waren dan ook groot.

Na overleg, eind december en begin januari, werd in de tweede week van januari een eerste voorstel verkregen. De besturen van de telersverenigingen waren ontevreden en ontgoocheld over dit magere voorstel van contractprijzen voor 2019: bonen en prei terug naar het niveau van 2017, knolselder weer naar de contractprijs van 2014, een beperkte stijging voor spruitkool en rodekool en een prijsstijging voor spinazie gezaaid na 6 mei en rabarber.

De afgelopen twee weken werden de moeizame onderhandelingen verder gezet. Er werden kleine stappen vooruit gezet, maar onvoldoende om mee akkoord te kunnen gaan. Om de onderhandelingen op een goede manier verder te kunnen zetten, werden de leden van de PO's (producentenorganiaties) op de hoogte gebracht. Ondertussen werden bijkomende aanpassingen verkregen voor bloemkool eerste vrucht, prei, courgette, wittekool en savooikool. Voor een aantal teelten lopen de onderhandelingen nog.

Lees ook

 

 

Deel deze pagina: