Menu

Internationale verplaatsingen van seizoenarbeiders naar België

Terug naar Actualiteit
​Het bleek de voorbije twee maanden geen sinecure te zijn: seizoenarbeiders uit het buitenland naar België halen. De uitbraak van de coronapandemie zorgde ervoor dat vele Europese lidstaten op zichzelf terugplooiden, en hun grenzen sloten of op z’n minst zeer streng controleerden op binnenkomend personenverkeer.

Jeroen Boudewijns, Adviseur Arbeid en Tewerkstelling, Boerenbond

Enig politiek lobbywerk op Europees niveau heeft de lidstaten ertoe aangezet om de mensen die Europese verplaatsingen maken met oog op arbeid in een cruciale sector, toch door te laten aan de grenzen, dit zowel voor de verplaatsingen over de weg, als via het luchtverkeer.

Wat het verkeer over de weg betreft, merken we dat er intussen – specifiek voor het personeel in de cruciale land- en tuinbouw sector – versoepelde grenscontroles zijn. Hongarije is hét te ontwijken land, waar grenzen dicht zijn. Duitsland was aanvankelijk geen evidentie, maar lijkt nu toch iets meer toe te laten.

Zij die via het vliegtuig naar België kwamen, kregen soms te horen dat ze het land niet verder mochten betreden wegens ongeldige reden, en werden teruggestuurd. Ook hier heeft lobbywerk zijn vruchten afgeworpen. Wie het vliegtuig naar ons land neemt, dient wél – net als het verkeer over de weg – duidelijk te kunnen bewijzen waarom men de verplaatsing heeft gemaakt. Hierbij kan je de nodige documenten terugvinden. Het gaat om een ‘cross border’ document en een zogenaamd attest covid19 (noodzakelijke verplaatsing in cruciale sector). Beide documenten werden door Boerenbond vertaald in het Engels, Frans, Duits, Roemeens, Pools, Bulgaars.

Concreet 

Bezorg de ingevulde en ondertekende documenten dus zeker aan het personeel uit midden- en Oost-Europa, voordat ze zich naar de luchthaven begeven. De politie- en douanediensten in de Belgische luchthavens zijn op de hoogte van de nodige procedures en documenten.

Deel deze pagina: 

Meer informatie