Menu

Inspiratiesessie drones: met het hoofd in de wolken

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Je zal het intussen al vaak gehoord hebben: drones zijn de toekomst van de landbouw! Maar is dat echt zo? En hoever staan we daar vandaag al mee? Agropolis-Kinrooi, EUKA en het Innovatiesteunpunt organiseerden een inspiratiesessie rond drones binnen het Lionsproject, gericht op Limburgse land- en tuinbouwers.

De Droneport aan Loods 27 in Brustem bij Sint-Truiden was het (letterlijk en figuurlijk) frisse decor voor deze inspiratiesessie. Een zestigtal land- en tuinbouwers uit de streek kwamen hun licht opsteken over de mogelijkheden van drones in de sector. Dany Bylemans van pcfruit mocht de sprekers aan het publiek voorstellen.

Koen Mertens (ILVO) kwam als eerste aan het woord en stelde het huidige onderzoek in verband met drones in precisielandbouw voor. Daarbij ligt de focus vooral op precisielandbouw 2.0, namelijk op perceelniveau. Dit houdt in dat het perceel door middel van sensoren en foto’s in kaart wordt gebracht en hieruit vervolgens taakkaarten worden onttrokken. Met die taakkaarten kan je dan variabel meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen toedienen. Op voorwaarde dat jij of je loonwerker over de daarvoor de geschikte machines beschikt natuurlijk. “Robotmelken, gps en de smartphone zijn al helemaal ingeburgerd in de moderne land- en tuinbouw, maar drones en tractoren die autonoom rijden vinden toch nog moeilijk de weg naar de praktijk”, zegt Mertens. 

Mertens denkt dat precisielandbouw 3.0 (op plantniveau) in de toekomst zeker ook mogelijk is. “Daarvoor kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met Smartbots, kleine robotjes die over het veld rijden.” Over het algemeen geldt dat er op het vlak van precisielandbouw met drones of autonoom rijdende robots nog een lange weg af te leggen is. Volgens Mertens zijn er vier belangrijke beperkingen. “Ten eerste is er nog verbetering nodig aan de veiligheid ervan. Daarnaast moet de batterijduur verlengd worden en moeten de toepassingen voor de landbouw verder uitgewerkt worden. De laatste beperking is misschien wel de belangrijkste: de wetgever verbiedt momenteel autonoom vliegende drones en zelfrijdende robots.” Die beperkingen die de wetgever oplegt, is de voornaamste zorg waarmee EUKA zich mee bezighoudt. Deze federatie van dronebedrijven behartigt de belangen van droneproducenten probeert vooruitgang in de zaak te brengen. 

De namiddag werd afgesloten met een aantal interessante praktijkcases met drones zoals het opmeten van schade door everzwijnen, proefvelden in kaart brengen en het Nederlandse netwerk van erkende dronepiloten ‘Dronewerkers’. Na al die verhalen over de toekomst van drones vroeg een van de aanwezigen zich af of we niet hetzelfde resultaat kunnen bereiken met satellietbeelden. Hoewel de resolutie van de satellietbeelden vandaag nog niet op punt staat en het beeld vaak verstoord wordt door wolken, is dit volgens de sprekers zeker een piste die in de toekomst veel succes zal hebben.

Na afloop kon er met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond even nagepraat worden. Conclusie van de dag: drones met landbouwtoepassingen staan vandaag nog in hun kinderschoenen en samenwerking zal nodig zijn om de prijs te drukken, aangezien we in Vlaanderen met kleine percelen zitten. Maar dit is zonder twijfel een onderwerp waarover we nog niet zijn uitgepraat.

Een uitgebreid verslag krijg je in Boer&Tuinder van 16 maart. 

 

Deel deze pagina: