frituurlijn startfoto

Innovatieve frituurlijn geopend in Kortrijk

Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie in Vlaanderen, ontwikkelde samen met UGent de pilotfrituurlijn ‘Belgian Fries Pilot’. Die werd op donderdag 18 januari geopend bij het onderzoekscentrum VEG-i-TEC aan de UGent-campus in Kortrijk. De flexibele pilootlijn is ontworpen voor het drogen en frituren van aardappelen, groenten, vlees en vis.

Het duurzaam produceren van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vereist heel wat kennis, ontwikkeling en samenwerking met bedrijven en onderzoekers. Daarom nam Flanders’ FOOD het voortouw door deze pilotfrituurlijn samen met UGent te ontwikkelen.

Testfaciliteit voor frietproducenten

In de frituurlijn kunnen frietproducenten nieuwe productiemethoden testen, zoals het coaten, bakken en ontvetten van aardappelproducten. De testlijn maakt deel uit van de Belgian Fries Pilot, een innovatieve pilootinfrastructuur voor gefrituurde voedingsproducten. Het project focust vooral op de aardappelverwerkende industrie, maar ook nieuwe technieken voor groenten, vlees- en visproducten kunnen in het onderzoekslab worden getest. Met de installatie van de proeffrituurlijn kan de huidige testfaciliteit van laboratorium naar industriële schaal worden opgeschaald.
 

frituurlijn
Uitbreiding VEG-i-TEC

De nieuwe frituurlijn is een uitbreiding van het living lab VEG-i-TEC, het onderzoekscentrum voor groente- en aardappelverwerkende bedrijven die hun productieprocessen willen innoveren en optimaliseren. De lijn is een aanvulling op al bestaande pilootlijnen in het onderzoekscentrum, zoals die voor het blancheren en invriezen, de snij-, was- en verpakkingslijn. Binnen de piloothal bevindt zich ook geavanceerde pilootapparatuur voor waterbehandeling, en er wordt geïnvesteerd in technologieën die het energiemanagement van diverse processen meten.

Ook voor groenten

De totale investering bedraagt bijna 700.000 euro en moet de leidende positie van België op het gebied van aardappelverwerking versterken en lokaal verankeren. Maar ze biedt ook mogelijkheden voor andere gewassen – zoals groenten – om nieuwe productreeksen te ontwikkelen, waarbij wordt gebruikgemaakt van frituur- en bakprocessen. De regionale focus op innovatie en diversificatie belooft een positieve impuls voor de hele voedselverwerkingsindustrie.
“De beschikbaarheid van deze frituur- en bakinstallaties zullen onze aardappel- en groenteverwerkers uitdagen om ook hun grenzen te verleggen. Voor bedrijven die toeleveren aan de sector biedt deze infrastructuur mogelijkheden om hun innovaties op het vlak van vetten en oliën te demonstreren aan vele kleine en grotere voedingsbedrijven”, aldus Inge Arents van Flanders’ FOOD.
 

frietkraam
Friet nog lekkerder maken

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns, die bijna 140.000 euro in het project investeert, is enthousiast: “Onze frietjes zijn overal ter wereld bekend. We verwerken in België nu al meer dan 6 miljoen ton aardappelen per jaar. Dit toont het belang aan voor onze economie. Met dit project in de regio van de aardappelverwerkers kunnen we verder onderzoek doen om de Belgische friet via innovatie nog lekkerder, gezonder en duurzamer te maken. Dat is goed voor onze economie, maar ook voor de landbouwers die verzekerd zijn van de afzet van hun aardappelen.”
De Belgian Fries Pilot kreeg financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO Vlaanderen), Vlaio (Agentschap Innoveren & Ondernemen), provincie West-Vlaanderen, Huis van de Voeding, Belgapom, Vandemoortele, Universiteit Gent en Flanders’ FOOD.

Bron: Flanders’ FOOD