Menu

Innovatiesteunpunt is op zoek naar laureaten

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

De Innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt is volop aan de gang. Heb je een goed idee of bouwde je al een innovatie uit? Neem dan zeker deel aan de nieuwe Innovatiecampagne. Dat kan nog tot 30 april. Misschien wordt jouw innovatie wel beloond met een geldbedrag van 2500 euro? Ook als je nog twijfelt aan je idee of er nog vragen over hebt, staan de innovatieconsulenten voor je klaar.

Na 10 succesvolle edities mag de Innovatiecampagne geen onbekende meer zijn voor de land- en tuinbouwers in Vlaanderen en de Oostkantons. Elke twee jaar organiseert het Innovatiesteunpunt deze wedstrijd. Dit jaar wordt het concept een klein beetje aangepast. “Met de Innovatiecampagne willen we natuurlijk uitgewerkte innovaties belonen”, vertelt Stijn Bossin van het Innovatiesteunpunt. “Maar ook zotte ideeën zijn welkom. En vooral dat laatste was in het verleden een beetje moeilijk. Veel boeren en tuinders zijn heel creatief bezig, maar twijfelden om hun innovatie in te sturen voor de campagne omdat het idee nog niet volledig was uitgewerkt. Om ook deze mensen aan te sporen om deel te nemen, delen we dit jaar prijzen uit in twee categorieën. In de eerste categorie zitten afgewerkte of bijna-afgewerkte innovaties, ideeën waarvan bijvoorbeeld al een prototype of een schaalmodel bestaat, die al op het eigen bedrijf worden ingezet enzovoorts. In de tweede categorie zitten dus de ideeën. Zo’n idee moet natuurlijk wel slaagkans hebben, echte science fiction is hier niet aan de orde. Maar als de land- of tuinbouwer echt goed heeft nagedacht over zijn innovatie en meent dat deze ook effectief uitvoerbaar is, maakt die zeker kans om te winnen. Het is natuurlijk wel mooi als er ook plannen zijn om deze innovatie effectief te gaan realiseren.”

Want dat is net de sterkte van een wedstrijd als de Innovatiecampagne. Land- en tuinbouwers worden aangespoord om te bouwen aan innovaties die ook echt een plaats kunnen krijgen op hun bedrijf. Innovaties die een antwoord bieden op problemen uit de dagelijks praktijk in het hedendaagse land- of tuinbouwbedrijf.

Tot en met 30 april worden innovatieve land- en tuinbouwers aangespoord om hun innovaties in te sturen. Daarna gaan de consulenten van het Innovatiesteunpunt aan de slag. Zij bekijken de ingestuurde innovaties en scoren alle deelnemers. In september komt de vakjury op het voorplan. De winnaars van de campagne worden bekendgemaakt op de KBC-Innovatieavonden in het najaar.

Meer weten?