Menu

Innovatie als motor van de sector

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Op de openingsdag van Agriflanders in Gent waren Joris Relaes en Jan Vander Stichele de gasten tijdens het landbouwpraatje.

Jo Gennez

Op de Boerenbondstand kan je elke middag om half één terecht voor een landbouwpraatje. Op de openingsdag kreeg voorzitter Sonja De Becker meteen twee gasten over de vloer: Joris Relaes, administrateur-generaal van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, en Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders' Food/Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie.

Tijdens het landbouwpraatje dat zoals steeds in goede banen werd geleid door Boerenbondjournalist Jacques Van Outryve ging het vooral over onderzoek en innovatie. “Dat zijn geen synoniemen”, zei Joris Relaes. “Over onderzoek lees je in onderzoeksrapporten, terwijl je innovatie vooral in de praktijk ziet. ILVO wil onderzoek in de praktijk brengen, om zo samen met de land- en tuinbouwsector innovatie te stimuleren.” ILVO doet ook heel wat onderzoek samen met de voedingsindustrie.” Relaes had het ook kort over de ‘Living Labs Veehouderij’ die op Agriflanders worden voorgesteld. Deze moeten de innovatie en valorisatie van het onderzoek flink versnellen en bereikbaar maken voor alle actoren, zowel voor veehouders als voor toeleveranciers en verwerkers.

Volgens Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker is innovatie cruciaal. In een snel veranderende wereld is het noodzakelijk om te innoveren, een sector die dat niet doet staat stil. “Maar die innovaties hoeven geen wereldschokkende zaken te zijn. Voortdurend op zoek gaan naar opportuniteiten in je bedrijf, nieuwe diensten en producten en bestaande processen proberen te verbeteren is vaak al genoeg. De medewerkers van het Innovatiesteunpunt helpen onze boeren met innovatieve ideeën om dat idee op de markt te brengen en deze ideeën ingang te doen vinden in de rest van de sector.”

“Wat innovatie betreft is het belangrijk dat we de vragen van de landbouw en die van de industrie matchen. In de Food Pilot kunnen we die vragen testen. Dat is een mooie kruisbestuiving. Alle schakels uit onderzoek en ontwikkelen vinden elkaar daar”, zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ Food, het innovatieplatform van de Vlaamse voedingsindustrie. Vander Stichele is ook voorzitter van het beursgenoteerde bedrijf Lotus Bakeries, bekend van de speculaaskoekjes. In die hoedanigheid focust hij vooral op de kwaliteit van de grondstoffen tarwe, suiker en margarine die nodig zijn om speculaaskoekjes te maken. Omdat de markt blijft groeien, zijn er ook steeds meer grondstoffen nodig. Die grondstoffen koopt het bedrijf lokaal, terwijl het wel globaal opereert. Zeventig tot 80 procent van de grondstoffen wordt lokaal aangekocht. Daarbij gaf hij het voorbeeld van de Luikse wafels waarbij de suiker en de tarwe afkomstig is van akkerbouwers uit het Luikse.

“Het innovatieve zal in de toekomst steeds meer aan belang winnen”, zei Joris Relaes nog. “We zullen grote sprongen maken met onder meer precisielandbouw en big data. Zo zullen we over een relatief korte periode plant per plant kunnen bemesten, wat een enorme vooruitgang zal zijn. Daarbij moeten we de kwaliteit en duurzaamheid van onze gronden in het oog houden.”

Het volledige landbouwpraatje kan je terugkijken via www.facebook.be/boerenbond