Menu

ILVO lanceerde Rundvee- en Pluimveeloket op Agriflanders

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Op de drie loketten vind je informatie uit het onderzoek, rekentools, beantwoorde vragen en een agenda met studiedagen.

ILVO werkt samen met het departement Landbouw en Visserij en de andere onderzoeks- en praktijkinstellingen in Vlaanderen aan een ‘Living lab voor de veehouderij’. Dit ‘levende laboratorium’ heeft als doel praktijkgerichte innovatie in de sector te bevorderen door middel van cocreatie en experimenten in praktijkomstandigheden. Het Varkensloket kreeg er een broertje en zusje bij. Tijdens Agriflanders opende Vlaams minister van Landbouw Schauvliege officieel het Pluimvee- en Rundveeloket.

"De Living Lab-paraplu die we nu boven de drie loketten plaatsen, maakt de efficiënte, open samenwerking en wisselwerking tussen de actoren zichtbaar. In de verschillende onderzoeks- en praktijkinstellingen is er veel kennis aanwezig en ze beschikken samen over moderne (proef)stalinfrastructuur. Het is een logische stap dat we met een heus Living Lab-collectief de hand reiken aan veehouders, toeleveranciers, sectororganisaties, overheid, praktijkcentra, onderzoeksinstellingen, verwerkers, retail enzovoort", zegt Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO.

Wat heeft een veehouder aan zo'n loket?

De loketten hebben een drievoudige opdracht. Ten eerste moeten onderzoeksresultaten op een begrijpelijke manier doorstromen naar de sector. Ten tweede staat het ter beschikking van veehouders en stakeholders die bij hen aankloppen met vragen. Ten derde maakt het overleg tussen de verschillende actoren gemakkelijker, om het onderzoek nog relevanter te maken voor de praktijk. Het ‘Living lab voor de Veehouderij’, met daaronder de drie loketten, komt er op vraag van de overheid.

Het Varkensloket, dat gecoördineerd wordt door Sarah De Smet, is al langer bekend bij het grote publiek. Nu krijgt het dus gezelschap van het Rundveeloket en Pluimveeloket, respectievelijk gecoördineerd door Matthieu Frijlink en door Karolien Langendries. Esther Beeckman geeft ondersteuning bij de drie loketten.

Op de drie loketten vind je informatie uit het onderzoek (uitgedrukt in klare taal), rekentools, beantwoorde vragen (anoniem), een agenda met studiedagen en andere informatie voor veehouders. Via een eenvoudig webformulier kan je aan elk loket concrete vragen stellen, die dan objectief en deskundig beantwoord worden. Neem zeker een kijkje.

Deel deze pagina: