Menu

Houd jij het veilig op het platteland?

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Tijdens de Werktuigendagen 2019 lanceerden Boerenbond & Landelijke Gilden een verkeersveiligheidscampagne met Daan, de engelbewaarder, als boegbeeld.

Kaat Soetemans, medewerker Communicatie Boerenbond

Elk ongeval is er een te veel. Gelukkig is het aantal ongevallen met landbouwvoertuigen beperkt. Toch uiten land- en tuinbouwers hun bezorgdheden over gevaarlijke situaties die ze zelf meemaken of die in de pers verschijnen.  

Fietsen en wandelen op het platteland is een plezierig tijdverdrijf, maar dat brengt ook een groeiend aantal weggebruikers met zich mee. Deze groep is niet altijd op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelt tussen de velden. Daarom lanceren Boerenbond & Landelijke Gilden een sensibiliseringscampagne rond landbouwverkeer. De campagne richt zich zowel op bestuurders van landbouwvoertuigen als op weggebruikers die in contact komen met landbouwverkeer.  

Fiets- en tractorfile?  

De laatste decennia zijn de voertuigen en machines die worden ingezet in de land- en tuinbouw in omvang toegenomen, halen ze hogere snelheden en worden er in bepaalde gevallen relatief grote afstanden mee afgelegd.  

Daarnaast wint zowel het recreatief als het functioneel (naar het werk, school, winkel) fietsen aan belang in Vlaanderen. Hierbij wordt gretig gebruik gemaakt van de landelijke wegen. De intrede van de elektrische fiets maakt het fietsen in grote groepen, voor alle leeftijden, opnieuw aantrekkelijk. Echter, niet alle fietsers hebben dezelfde behendigheid en reactiesnelheid als ze voor onverwachte situaties komen te staan.  

Boerenbond & Landelijke Gilden kozen bewust voor een dubbele aanpak, want zowel tuin- en landbouwers als fietsers en wandelaars zijn prominenter aanwezig op het platteland. Daarom vraagt de situatie expliciet om kennis van en respect voor alle betrokken partijen. De campagne omvat diverse verkeersonderwerpen die gericht zijn op een of meerdere partijen.  

Ben jij fietser of tractorbestuurder? 

Wederzijds begrip is troef tijdens de campagne, en dat wil Boerenbond & Landelijke Gilden stimuleren aan de hand van o.a. virtual reality. Virtual reality simuleert een bepaalde omgeving waarin jij als gebruiker terechtkomt. Zodra je een speciale bril opzet, verschijnt er als het ware een andere wereld. Zo kan je ervaren wat het is om als tractorbestuurder een fietser te passeren. Of andersom, kom in de schoenen te staan van een fietser die een landbouwvoertuig passeert.  

De lancering van de verkeerscampagne vond plaats op de Werktuigendagen, 21 en 22 september 2019. Aan de stand van Boerenbond kon je een virtualrealitybril opzetten, en ervoer je verschillende situaties vanuit het standpunt van een fietser en/of tractorbestuurder. Nadien kreeg je Daan als luchtverfrisser om in je landbouwvoertuig te hangen.  

Veilig op de baan met Daan

Daan, het boegbeeld van de campagne, geeft je graag enkele tips mee en loodst je zo veilig door het verkeer: 

"Houd beide handen op het stuur,
en beperk het aantal kilometers per uur. 

Laat iedereen veilig passeren, 
en blijf alert om snel te reageren. 

Respecteer elke passant, 
en geniet samen van het platteland." 

 

Help jij ons mee inzicht te behouden op het plattelandsverkeer? Deel jouw ervaringen met ons

 

Deel deze pagina: