Hoogte prosumententarief volgens maandelijkse zonneschijnduur

1 juli 2022

Elke eigenaar van zonnepanelen met een terugdraaiende teller betaalt het prosumententarief. Prosumenten betalen die vergoeding voor hun niet gemeten afname van het distributienet. Hoeveel prosumententarief je betaalt, hangt af van het maximale AC-vermogen van de omvormer van jouw zonnepaneleninstallatie. Op 1 juli veranderde de manier waarop dat prosumententarief wordt aangerekend.

Het prosumententarief wordt sinds 1 juli per maand aangerekend volgens de verdeling van het normaal aantal uren zonneschijn in Ukkel. Het zal weinig verschil maken voor de nettarieven die je jaarlijks betaalt en heeft dus weinig impact op jouw jaarafrekening. Ontvang je een afrekening over een korte meetperiode in de herfst- en wintermaanden? Dan betaalt je op die tussentijdse afrekening een kleiner aandeel van het jaarlijkse prosumententarief dan vandaag.

Prosumententarief op jaarbasis

Wil je weten hoe het prosumententarief wordt verdeeld per maand? En hoeveel het prosumententarief in 2022 voor jou bedraagt? Kijk dan eerst na wie jouw netbeheerder is. Om te weten hoeveel prosumententarief je betaalt, moet je het maximale AC-vermogen van jouw omvormer(s) vermenigvuldigen met het bedrag van je netgebied. Hier vind je een mooi rekenvoorbeeld.

Bron: VREG.

fvf
dfd