Koningin Mathilde

Hoog bezoek bij SESVanderHave

25 november 2021

Het koninklijk echtpaar bezocht vorige week een aantal bedrijven en instellingen in Vlaams-Brabant. Op het programma stonden onder meer de abdij van Averbode en het stadhuis van Diest, maar ook een bezoek aan de psychiatrische afdeling van de zorggroep Alexianen in Tienen. In de suikerstad namen ze ook de tijd om het SESVanderHave Innovation Center (SVIC) te bezoeken.

Alles onder controle

In het supermodern uitgeruste serrecomplex van bietenveredelaar SESVanderHave hebben ze alle teeltomstandigheden onder controle. Het geheel oogt als een modern pot- of perkplantenbedrijf, met assimilatiebelichting, teelttafels en zelfs een verspeenrobot. Maar in plaats van sierplanten groeien er suikerbieten. “We hebben 55 compartimenten en 25 groeikamers”, vertelt Greenhouse Technical Manager Jean-Joseph Gilles. “In elk van die ruimtes kunnen we het klimaat volledig apart regelen in functie van de groeifase.” Dat maakt dat ze in Tienen de veredeling kunnen versnellen door drie generaties per jaar te kweken. Vroeger konden ze een seizoen winnen door in de wintermaanden naar het zuidelijk halfrond te trekken. Anders dan in gewone serres is dat iedere ruimte ook gekoeld kan worden. Voor assimilatiebelichting gebruiken ze SON-T-lampen, maar er wordt ook ledverlichting ingezet om met de juiste kleur een reactie van de planten te induceren, zoals bloei.

Veel handwerk

De koning en de koningin kregen op verschillende locaties uitleg over de daar lopende processen. Adjunct seed production operational manager Paul Kempeneers mocht het koninklijk echtpaar inwijden in de wondere wereld van kruisingen en hybridisatie. Dat gebeurde in een afdeling waar een aantal medewerkers met vergrotingsbril en pincet de meeldraden verwijderden van te bevruchten bietenbloempjes. Hij vertelde achteraf dat de koning en de koningin heel gerichte vragen stelden en enerzijds verrast waren door de spitstechnologie die achter veredeling zit, maar anderzijds ook door het handwerk dat er nog steeds bij te pas komt. Opvallend was ook dat zowel de koning als de koningin op elke werkplek in gesprek gingen met de medewerkers ter plaatse.

Director breeding Hendrik Tschoep vertelde iets over komende innovaties. Een eerste is het ras Redukto, dat wortelknobbelaaltjes kan reduceren in rotaties waarin aardappelen belangrijk zijn. In 2022 wil het bedrijf uitpakken met Conviso Smartvariëteiten, die resistent zijn voor het ALS-herbicide Conviso. Ook aan de vergelingsziekte wordt volop gewerkt: “Momenteel lopen er enkele vergelingsproeven in België, waar variëteiten met een gematigde tolerantie gedetecteerd werden. Vanaf 2024 zullen we over variëteiten met een verhoogde tolerantie beschikken.”

CEO Rob van Tetering mocht op het einde van het bezoek een beeldje van een bietenoogster overhandigen. Bij het vertrekken zocht de koningin nog contact met enkele van de medewerkers die een erehaag vormden. “We hebben hier veel bijgeleerd”, gaf ze nog mee, vlak voor ze in de wagen stapte.