Menu

Hoe melkt de Belg?

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Zo’n 25 jaar na de introductie van de eerste melkrobot op de Belgische markt maakt ongeveer 10% van alle Belgische melkveebedrijven gebruik van automatische melksystemen.

Zo’n 25 jaar na de introductie van de eerste melkrobot op de Belgische markt maakt ongeveer 10% van alle Belgische melkveebedrijven gebruik van automatische melksystemen. De provincie Antwerpen is de koploper in robotmelken: bijna één op de vijf Antwerpse melkveebedrijven kiest inmiddels voor automatisch melken (figuur 1). Ook in Limburg en West-Vlaanderen doet de melkrobot het goed, waar respectievelijk 14% en 12% van alle melkveebedrijven de omschakeling gemaakt heeft.

De verkoop van de melkrobot zit de laatste jaren dan ook in de lift volgens de cijfers van Fedagrim, de Belgische federatie van toeleveranciers van machines, gebouwen en landbouw uitrustingen. Sinds 2017 worden er in België officieel meer melkrobots dan klassieke melkinstallaties verkocht. Dit betekent niet per se dat de meerderheid van de veehouders kiest voor een melkrobot, maar wel dat het relatieve belang stijgt (bijvoorbeeld meer melkrobots per bedrijf).

Arbeidsbesparing en meer flexibiliteit zijn voor de meeste veehouders de doorslaggevende redenen om te kiezen voor automatisch melken. Een bijkomend voordeel van melkrobots is dat vaker melken (meer dan twee keer per dag) in theorie ook gepaard gaat met een productiestijging. Bovendien levert de melkrobot ook veel waardevolle data op, die aangewend kan worden om het management van de kudde bij te sturen. Maar kunnen melkrobots de beloofde arbeidsbesparing en flexibiliteit ook effectief waarmaken, of moet de veehouder continu paraat staan voor onverwachte storingen en alarmen op te vangen? Maakt een melkrobot het leven van de veehouder makkelijker, of juist moeilijker? We polsten bij twee ervaren melkveehouders naar hun ervaringen met robotmelken. 

In Boer&Tuinder getuigen deze week enkele veehouders over werken met een rotbot.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: