Hitteplan veetransport van kracht bij code oranje KMI

8 augustus 2022

Vanaf woensdag (10 augustus) voorziet het KMI een code oranje wegens de hitte. Oranje betekent dat het hitteplan in werking treedt voor het transport van vee naar slachthuizen. Daardoor mag er er tussen 14 en 19 uur geen grootvee vervoerd worden. Dat heeft het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts laten weten.

In 2020 sloot minister Weyts met beroepsverenigingen Febev, VIP en NVP een akkoord over het laden, vervoeren en lossen van vee op warme dagen. Via een kleurencode geeft dat hitteplan aan welke maatregelen veetransporteurs en slachthuizen moeten nemen. Bij drie opeenvolgende dagen van meer dan 32 graden of wanneer de thermostaat 35 graden aantikt, treedt code oranje in werking. Dan mag er geen transport van groot vee tussen 14 en 19 uur plaatsvinden, moeten het aantal dieren per transport met een tiende verminderen en moet het slachthuis voor een 'aangepast klimaat' zorgen in de wachtstallen. In het geval van pluimvee mogen er bij een code oranje tussen 8 en 22 uur geen dieren gevangen of geladen worden.

Normaal mogen slachthuizen tussen 20 en 5 uur en in het weekend geen dieren slachten. Maar het FAVV bevestigde aan de minister dat slachthuizen tijdens een hittegolf andere slachturen mogen kiezen. Zo kunnen de transporten naar het slachthuis verschuiven naar koelere momenten. 

Bron: Vlaamse overheid