Menu

Hittegolf op komst

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Maandag is een eerste hittegolf aangekondigd. Barbecueweer dus, maar met gevaar op hittestress! Volg deze tips om hittestress bij varkens te beperken.

Els Goossens, diergeneeskundig adviseur Studiedienst Boerenbond

Maandag is – vroeger dan verwacht -  een eerste hittegolf aangekondigd. Barbecueweer dus, maar met gevaar op hittestress! De voorspelling is temperaturen van meer dan 30°C tot en met woensdag. Enkele tips om hittestress bij varkens te beperken:

  • Voorzie vers en meer dan voldoende drinkwater. Controleer regelmatig de werking en druk van de nippels. Vooral bij zeugen, die tijdens de dracht extra water nodig hebben, kan een gebrek aan drinkwater bij hitte snel leiden tot abortus en vroeggeboorte.
  • Volg de stalbezetting goed op en probeer deze te beperken, zodat de varkens ver genoeg van elkaar kunnen gaan liggen. Varkens hebben nood aan een koel rooster om overtollige warmte kwijt te kunnen geraken. Natmaken van de roosters kan helpen, maar een hoge luchtvochtigheid bij hitte is nefast.
  • Let op de ventilatie van de stal en check op voorhand dat alle alarmsystemen werken! Voor de vleesvarkens kan een nevelinstallatie op de inkomende lucht nog enkele graden verlichting geven. Het natmaken van het dak van de stal kan ook voor een belangrijke afkoeling binnenin zorgen.
  • Ook de voederopname verandert bij hitte. Best meermaals per dag voederen op de koelere momenten van de dag, en voor de rest de varkens met rust laten. Eventueel kan je ’s nachts het licht in de stal aanlaten, zodat de varkens ook tijdens de koelere nacht eten. Je kan ook een aangepast voeder gebruiken, vraag het aan je voederleverancier.
  • Plan transport en andere stressvolle activiteiten (enten, laden,…) zorgvuldig of stel deze uit. Check of het slachthuis een hitteplan heeft.

Waarschijnlijk is dit niet de laatste hittegolf van deze zomer. Eventueel kan een bedrijfsplan of hitte-protocol opgesteld worden om steeds achter de hand te houden. Mooie dagen gewenst!

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: