Menu

Beedrop stopt. Wat nu?

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Begin deze week kondigde distributeur Beedrop het faillissement aan. Heel wat ondernemers die van hun dienstverlening gebruik maakten, zitten met vragen rond uitbetaling van openstaande facturen. Om de belangen van de korteketenondernemers hierin optimaal te kunnen verdedigen, vragen we iedere gedupeerde vragen om zijn situatie te melden.

Bart Thoelen, Steunpunt Korte Keten

Eerder deze week kondigde distributeur Beedrop aan de stekker eruit te trekken. Heel wat ondernemers die van hun dienstverlening gebruik maakten, zitten vandaag met vragen rond uitbetaling van openstaande facturen. Wat kan je doen?

Meld jouw situatie

Om de belangen van de korteketenondernemers in deze situatie zo goed als mogelijk te kunnen verdedigen, willen we iedere gedupeerde landbouwer vragen om zijn persoonlijke situatie bij ons te melden. Dat kan bij voorkeur per mail of indien gewenst telefonisch op 0473 20 85 53 (Bart Thoelen). Uiteraard zal deze informatie vertrouwelijk worden behandeld.

Onderneem zelf stappen

Zodra de faillissementsdatum bekend is, kan je als ondernemer zelf een schuldvordering indienen. Dat doe je aan de hand van jouw bewijsstukken via de website www.regsol.be. De uiteindelijke faillissementsdatum zal worden meegedeeld in de KBO. We houden dit samen met jullie in de gaten.

Opgelet! Zelfs al zou de curator de voor jou openstaande schuld niet kunnen vergoeden, blijft deze aangifte toch belangrijk. Het bedrag van onbetaalde facturen wordt immers geboekt en verhoogt zo jouw omzet. Ook op dit deel van je omzet moet je belastingen betalen. Wil je belastingen op onbetaalde facturen vermijden, dan is een fiscaal attest van de curator nodig. Dit is immers het enige bewijs dat de belastingdienst aanvaardt. Met een fiscaal attest van de curator kan je ook je voordeel doen als je belastingcontrole krijgt.

Beedrop zelf communiceerde dat ze de gedupeerden als schuldeiser zouden doorgeven. Om niets aan het toeval over te laten, kan je een aangetekend schrijven opstellen met een oplijsting van jouw openstaande schulden ter attentie van het bedrijf Beedrop zelf. Weet je niet onmiddellijk hoe dit op te stellen? Vraag een sjabloon aan per mail.

De btw-administratie aanvaardt een kopie van het vonnis van faillietverklaring of van jouw schuldvordering als bewijs. Met zo’n bewijs kan je btw recupereren op de niet-uitbetaalde facturen.

Steunpunt Korte Keten en Boerenbond bekijken samen welke verdere stappen ondernomen kunnen worden.

Deel deze pagina: