Menu

Heel Frankrijk beperkingsgebied blauwtong serotypes 8 en 4

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

In het kader van de monitoring in Frankrijk is vastgesteld dat het virus van blauwtong serotypes 4 en 8 buiten het initiële beperkingsgebied (twaalf departementen) circuleerde. Vermoedelijk gebeurt dit al enkele maanden. Dat laat het FAVV weten in een persbericht. Het Federaal Voedselagentschap blijft aanbevelen om dieren te vaccineren tegen blauwtong serotype 8 en de grootste voorzichtigheid in acht te nemen voor het vervoer van vee afkomstig van de beperkingsgebieden, voortaan dus heel Frankrijk.

Eind 2017 telde het land 78 bevestigde haarden in de departementen Haute-Savoie, Ain, Haute-Saône, Saône-et-Loire, Jura, Yonne en Maine-et-Loire. Ook waren er nog drie verdenkingen in onderzoek. Naar aanleiding van de meest recente gevallen zouden meer dan twee keer zoveel departementen in het beperkingsgebied moeten worden opgenomen.

Frankrijk laat dan ook zijn oorspronkelijke doelstelling vallen om het serotype 4 uit te roeien wegens niet meer realistisch. Er is immers niet voldoende vaccin ter beschikking om alle herkauwers van dit nieuwe beperkingsgebied te vaccineren vooraleer de vectoractiviteit in de lente zal hernemen.

De Franse autoriteiten beslisten daarom om vanaf 1 januari hun volledige continentale grondgebied onder beperkingsgebied blauwtongvirus 4 te plaatsen, onder dezelfde voorwaarden als voor serotype 8. Er is dus geen beperking meer voor het verplaatsen van herkauwers binnen Frankrijk. De vaccinatie tegen de serotypes 4 en 8 is facultatief en ten laste van de veehouders.

In België is er nog geen enkel beperkingsgebied vastgesteld.

Het FAVV blijft aanbevelen om dieren te vaccineren tegen blauwtong serotype 8 en de grootste voorzichtigheid in acht te nemen voor het vervoer van vee afkomstig van de beperkingsgebieden, voortaan dus heel Frankrijk.

Voor de invoer van herkauwers uit Frankrijk is de belangrijkste voorwaarde dat die dieren gevaccineerd zijn tegen de serotypes 4 en 8. Tijdens de vectorvrije periode zijn wel bepaalde versoepelingen mogelijk. De procedure van verhoogde waakzaamheid is van toepassing op al deze dieren en de laboratoriumonderzoeken hebben voortaan betrekking op zowel de serotypes 4 als 8.

Het vaccin tegen het serotype 4, geregistreerd in een andere EU-lidstaat, kan in België door de dierenartsen in toepassing van cascade worden besteld en worden gebruikt. Toch lijkt de beschikbaarheid zeer beperkt. Het FAVV blijft de situatie op de voet volgen.

Deel deze pagina: