Menu

Handelsoorlog VS-China speelt Europa in de kaart

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

De voorbije weken is het handelsconflict tussen de VS en China geëscaleerd. Nadat de VS hogere invoertarieven instelden op Chinees staal en aluminium, stelde de Aziatische grootmacht als tegenmaatregel importheffingen in op een aantal Amerikaanse producten, waardoor Amerikaans varkensvlees, sojabonen, mais, maismeel en maaltarwe belast worden met een extra tarief van 25%. De handelsoorlog zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van de Amerikanen op de Chinese markt. De vraag is of dat Europa in de kaart zal spelen en of onze varkenshouders hiervan een graantje kunnen meepikken.

Chinese vraag naar varkensvlees houdt aan

China is van oudsher een zeer belangrijke varkensproducent. De varkens werden er vooral gehouden op kleine boerderijen, die gericht waren op eigen vleesvoorziening en het bevoorraden van de lokale markt. Maar de laatste jaren maakt de Chinese varkenshouderij een sterke transformatie door. Als gevolg van de grote economische groei en het beleid van de overheid op het vlak van ziektepreventie en huisvesting van de bevolking, maakt de traditionele varkenshouderij in een snel tempo plaats voor grootschalige industriële varkensproductie, waarbij ook westerse genetica ingezet wordt. Voor het eerst sinds 2014 stijgt de varkensproductie in China lichtjes. Het feit dat het aantal zeugen sterker toegenomen is, wijst erop dat de varkensvleesproductie de komende maanden verder zal stijgen. Omdat anderzijds ook de consumptie van varkensvlees nog aantrekt, zal de honger naar varkensvlees van buiten China nog groot blijven.

Vorig jaar daalde de export van Europees varkensvlees naar China met 22%. Algemeen voerde China wel iets minder varkensvlees in, maar de Europese exporteurs hadden het er vooral moeilijk om op te boksen tegen het goedkopere Amerikaans varkensvlees. Het gevolg was dat de varkensprijzen bij ons vanaf het derde kwartaal meer onder druk kwamen te staan.

Chinese heffing treft Amerikaanse varkenshouders

De laatste jaren is de varkensproductie in de VS sterk uitgebreid. Vorig jaar steeg de productie zelfs met 4% en voor dit jaar verwacht men een verdere groei met 3%. Door die toegenomen varkensvleesproductie liggen de varkensprijzen in de VS op een lager niveau en ook de afhankelijkheid van export is toegenomen. Daarnaast creëerde de goedkopere dollar een bijkomend concurrentievoordeel, waardoor het Amerikaans varkensvlees gemakkelijker toegang kreeg tot de Chinese markt. Het gevolg was dat de Europese exporteurs steeds meer marktaandeel verloren. De importheffing maakt het Amerikaanse varkensvlees in China in één klap 25% duurder, waardoor de interesse van de Chinezen in Europees varkensvlees weer groter zal worden.

China heeft niet toevallig varkensvlees op de sanctielijst gezet, want het land is, na Mexico, de belangrijkste afzetmarkt voor Amerikaans varkensvlees. De heffing treft de Amerikaanse varkenssector recht in het hart en zal de steun van de landbouwbevolking voor Trump een flinke deuk toebrengen.

Sancties gunstig voor ons?

De Chinese importheffing op varkensvlees zal ongetwijfeld de concurrentiepositie van onze varkensvleesexporteurs op de Chinese markt verbeteren. Er mag dan ook verwacht worden dat dit opbod gunstig zal uitpakken voor de Europese varkenssector. Het effect zal evenwel niet onmiddellijk zichtbaar worden, aangezien er ook met leveringscontracten gewerkt wordt.

Anderzijds zullen de varkensprijzen in de VS nu nog verder onder druk komen en de Amerikanen zullen hun varkensvlees op andere markten proberen af te zetten. Dat wil zeggen dat de concurrentie op deze markten heviger zal worden, wat dan weer ongunstig is voor de prijsvorming hier. Al bij al kunnen we stellen dat de handelsoorlog tussen de VS en China niet nadelig is voor de onze varkenssector. De vraag is wel in welke mate die de komende maanden vertaald zal worden in de prijsvorming. 

Deel deze pagina: