Witloof

Grondwitlooftelers geven hun kennis door bij start seizoen

14 okt
In het najaar start traditioneel het grondwitloofseizoen. Tot eind mei kunnen we genieten van deze lekkere, typisch Vlaams-Brabantse groente.

In het najaar start traditioneel het grondwitloofseizoen. Tot eind mei kunnen we genieten van deze lekkere, typisch Vlaams-Brabantse groente. Op het bedrijf van de familie Dewinter in Melsbroek was er dit jaar hoog bezoek voor de officiële opening van het seizoen. Vlaams minister-president Jan Jambon haalde, in aanwezigheid van voorzitter Sonja De Becker en gedeputeerden Tom Dehaene en Gunther Coppens, het eerste grondwitloof uit de grond.

Doorgeven van de fakkel

Met een honderdtal zijn ze nog, de grondwitlooftelers. En heel wat van die bedrijven hebben geen opvolging. Om de verderzetting van de stiel te garanderen is er dus nieuwe instroom nodig. Grondwitloof telen is echter niet eenvoudig. Het vraagt veel hard werk, vaak op de knieën, maar vooral de knowhow, de stielkennis, is o zo belangrijk.

Een cursus grondwitloof

Daarom organiseerde de vzw Brussels Grondwitloof samen met het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en met ondersteuning van Boerenbond een cursus grondwitloof. Hierin werden nieuwe geïnteresseerden ondergedompeld in de wereld van grondwitloof. Oude rotten in het vak gaven hun kennis door aan een nieuwe generatie. 22 deelnemers kregen dan ook een officieel attest voor het vervolledigen van de cursus.

Voorzitter Sonja De Becker feliciteerde de deelnemers. “Witloof is dé groente uit mijn geboortestreek en ligt mij na aan het hart. Ik ben erin groot geworden en hoop dat de teelt nog lang zal kunnen blijven verder bestaan.”

Boerenbond vindt het belangrijk kennis op een waardevolle en toekomstgerichte manier door te geven. Daarom willen we nu en in de toekomst dit soort initiatieven zeker blijven ondersteunen.

Ook interesse in een cursus grondwitloof?

Neem contact op met Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant.