Genomineerden BioVLAM

Granennetwerk Brouwerij 3 Fonteinen wint tweede BioVLAM-award

24 september 2022

Op 23 september werd de BioVLAM uitgereikt aan Brouwerij 3 Fonteinen voor het lanceren van een biogranennetwerk in het Pajottenland. Deze award, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, bekroont een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer.

Voor de BioVLAM 2022 gingen de Vlaamse biosector en VLAM opnieuw op zoek naar bio-ondernemers die hun bedrijf met veel passie innoveren en duurzamer maken. Een jury ging langs bij vijf biobedrijven en beoordeelde hen op passie voor bio, innovatie en duurzaamheid. Het granennetwerk van 100% lokale, biologische granen voor Brouwerij 3 Fonteinen kwam als winnaar uit de bus. Andere genomineerden waren Bio-Planet, Kaasmakerij De Zuivelarij (Berlare), Rawijs (Lochristi) en Vitaetom (Zwijndrecht). Zij mochten allen mee op de foto.

Brouwerij 3 Fonteinen
Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel wordt bekroond met de BioVLAM 2022 voor haar inspanningen om een Pajots granennetwerk te lanceren van 100% lokaal geteelde, biologische granen om in haar lambik te verwerken. Ook stimuleert het graanboeren om om te schakelen naar bio. Het project begon met bio- en niet-biograantelers maar sinds 2020 zijn er alleen bioboeren mee bezig. De deelnemende biograantelers krijgen een correcte prijs voor hun teelten en er heerst een goede verstandhouding tussen boer en verwerker.
Zaakvoerder Werner Van Obberghen van Brouwerij 3 Fonteinen ontving de award uit handen van Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw. Van Obberghen reageerde enthousiast: “We zijn ontzettend vereerd met de BioVLAM maar de prijs is vooral voor alle bioboeren waarmee we zo goed samenwerken en die soms tegen beter weten in hun schouders onder het project hebben gezet.”

Mooie boost biologische granenlandbouw
Het Pajots Granennetwerk is een samenwerking met biologische graantelers die lokaal geteeld biograan uit het Pajottenland aanleveren voor het maken van bier. Ondertussen telt het netwerk al tien bioboer(inn)en. Zij doen ook aan vermeerdering van oude landrassen van tarwe en gerst en van biohoppen, cruciaal om de smaak in de bieren te verbeteren.

Het project geeft zo een mooie boost aan de biologische granenlandbouw(er) in het Pajottenland. Omdat de traditionele lambik veel tijd neemt om te gisten en te rijpen, zal er volgend jaar een eerste, kleine oplage zijn. Het merendeel van de biolambik op basis van lokaal geteeld biograan zal pas ten vroegste in 2024 beschikbaar zijn.

Gezamenlijk ambitieus maar realistisch
Vorig jaar telde Vlaanderen 621 biologische landbouwbedrijven. Dat zijn er 5% meer dan in 2020. VLAM-voorzitter Guy Vandepoel beklemtoonde bij de uitreiking dat de productie in de biologische landbouw niet sneller mag gaan dan dat de markt kan volgen. “Anders komen we vroeg of laat in de problemen.”

Hij verwees daarbij naar de 5 doelstellingen van 5%, die een gezonde maar realistische ambitie vormen. Deze doelstellingen werden geformuleerd in een gezamenlijk actieplan van Boerenbond, BioForum en ABS.

Het gaat om 5% bio areaal, 5% omzetwaarde in de dierlijke productie, 5% biobedrijven tegen eind 2027, 5% van totale consumptie als bierconsumptie en 5% bioaandeel in overheidscatering tegen eind 2027.

Bron: Boerenbond.