Menu

Terug naar Actualiteit >Graan- en sojaprijzen nemen forse duik

Alle regio's

Op de internationale graanmarkten houdt de druk op de graanprijzen aan. Enkele weken geleden publiceerde het Amerikaans ministerie van Landbouw zijn graanrapport, met nieuwe cijfers over oogstverwachtingen en voorraden, die er weliswaar van uitgaan dat de weersomstandigheden gunstig blijven voor de ontwikkeling van de granen.

Goede vooruitzichten voor de graanoogst

De wereldwijde tarweproductie wordt onder de huidige gunstige omstandigheden opnieuw hoger ingeschat dan bij de vorige raming. Vooral betere oogsten in Argentinië en Australië doen de balansen aandikken. Tegelijk zouden Australië en Argentinië meer graan exporteren. Bovendien brachten de gunstige weersomstandigheden in het noordelijk halfrond de voorbije weken kalmte op de markt, waardoor de graanprijzen verder afkalfden.

Doordat de invoer in India steeds toeneemt en dit jaar een piekniveau zou bereiken, stijgt de globale wereldinvoer van graan (voornamelijk tarwe). Ondanks de stijging van het wereldwijde graanverbruik, wordt toch verwacht dat de voorraden op het einde van de campagne groter zullen zijn. Op basis van de rendementsramingen in de actuele situatie verwacht de Internationale Graanraad dat de tarweoogst voor 2017-2018 zo’n 735 miljoen ton zal bedragen, tegenover 754 miljoen ton in 2016-2017. Dat is dus lichtjes minder dan de recordoogst die wereldwijd gerealiseerd werd in 2016-2017. Toch wijst de Internationale Graanraad erop dat de balansen ‘zwaar’ blijven, ondanks een verwachte lagere graanoogst.

Ook sojaprijzen fors naar beneden

De gunstige weersomstandigheden hebben ook gevolgen voor de prijs van de oliehoudende gewassen. De goede oogstverwachtingen leiden voor oliehoudende gewassen immers tot stijgende eindvoorraden. De productie van oliehoudende zaden zou volgens de cijfers van het laatste rapport van het USDA stijgen tot 646,9 miljoen ton, hoofdzakelijk als gevolg van een grotere Braziliaanse sojaoogst, die een recordcijfer van 108 miljoen ton zou bereiken door de goede weersomstandigheden, met voldoende regen tijdens het groeiseizoen. Belangrijk voor de balansen van de oliehoudende gewassen zijn ook de stijgende koolzaadproductie in Australië en de grotere zonnebloemproductie in Turkije en Servië.