Gouden medaille voor Vlaamse boeren op EK-parcours in Limburg
Boerenbond toont tijdens het EK Wielrennen en op de Dag van de Landbouw een grote gouden medaille met de boodschap ‘Farmers, Champions in the field’ Op de Kriezel in Horpmaal (Limburg). Een groep landbouwers is ook aanwezig met tractoren die langs de weg geparkeerd staan. De actie zal tijdens de wedstrijd via helikopterbeelden te zien zijn. De wielrenners rijden door de Vlaamse velden, een landschap waar de Vlaamse boeren voor zorgen.
Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond: “Wielrenners leven voor hun sport, eten bewust en trainen veel. Onze landbouwers leven ook voor hun stiel en willen de wielrenners graag van krachtvoer voorzien om de trainingen en wedstrijden met volle kracht aan te gaan. Wielrenners zijn de kampioenen van de weg, onze landbouwers zijn de nummer één op het veld. Als Europa zelf de voedselproductie in de hand wil houden, zonder afhankelijk te zijn van het buitenland, moet de politiek de Europese land- en tuinbouwers een toekomstperspectief bieden. Daarvoor is een rechtszeker kader en de ruimte om te ondernemen en investeringen te doen broodnodig.”
Landbouwsector is essentieel
De uitdagingen voor de landbouw zijn groot, de land- en tuinbouwers geëngageerd om die uitdagingen aan te gaan. In alle Europese landen voelen landbouwers de klimaatverandering door meer onvoorspelbare en extreme weersomstandigheden zoals overstromingen en hittegolven. De landbouw is een essentiële sector voor voeding en wil investeren in duurzame en klimaatvriendelijke productie.
De Vlaamse landbouwsector is bij de meest klimaatvriendelijkste in de wereld. Zo is de koolstofvoetafdruk van een liter Vlaamse melk gemiddeld gelijk aan 0,99kg CO2-equivalenten, terwijl Braziliaanse melk gelijk is aan 2,49 kg CO2-equivalenten. De koolstofvoetafdruk van een Belgische steak is minder dan de helft van een Braziliaanse. Iemand die elke week 500gr Belgisch rundsvlees eet, kan bijna twee keer heen en terug vliegen van Zaventem naar Nieuw-Zeeland alvorens dezelfde CO2-uitstoot te hebben.
Oproep om meer lokaal te kopen
Lode Ceyssens roept op om lokaal te kopen. “Zo zorgen mensen er mee voor dat onze landbouwers, de nummer 1 van het veld, hunzelf en de kampioenen op de weg kunnen blijven verwennen met lekker, lokaal en duurzaam voedsel. Want lokaal kopen is de beste manier om de landbouwers en het klimaat te steunen”, besluit de Boerenbond-voorzitter.
Bron: Boerenbond.