Menu

Glasgroenten en fruit, beperktere omzet in 2018

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Wanneer je louter naar de prijsvorming kijkt, zou je kunnen besluiten dat de groenten een normaal jaar achter de rug hebben, maar er waren wel enorm grote schommelingen in de loop van het jaar.

Hoe gaat het op de markten van glasgroenten en fruit? Luc Vanoirbeek, secretaris-generaal van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT), was bereid om ons enige duiding te geven bij de ontwikkelingen in 2018.

Groenten

“Wanneer je louter de prijsvorming bekijkt, zou je kunnen besluiten dat de groenten een normaal en zelfs vrij positief jaar achter de rug hebben”, waarschuwt Vanoirbeek. “Maar daarin schuilen wel enorm grote schommelingen in de loop van het jaar (zie figuur 1). Ik geef een voorbeeld. Afgelopen zomer hebben we op een bepaald moment de tomaten echt uit de markt moeten nemen, met alle mogelijke negatieve gevolgen voor de publieke opinie. Als gevolg van het mooie weer was het aanbod toen zo groot dat ze niet verkocht raakten. Veertien dagen later waren er minder, zodat het aanbod te klein was om aan de vraag te voldoen. Die situatie leidde toen tot een korte periode van hoge prijzen. Heel wat telers waren dus eerst verplicht om een enorme productie weg te gooien, maar hadden nadien niet de productie om te profiteren van de hoge prijzen. We zien dat weerspiegeld in de omzet van de veilingen. In vergelijking met 2017 zitten we voor 2018 op 102%. Dat kan je al bij al normaal noemen, maar daar schuilt een enorme variabiliteit achter.”

Fruit

Bij het fruit bekijkt Luc met ons de ontwikkelingen bij appels, peren en aardbeien. “Bij hardfruit valt een jaar altijd uiteen in twee helften. Zeker bij appels had 2018 twee gezichten (zie figuur 2). In het voorjaar voelden we nog steeds de gevolgen van de nachtvorst van april 2017, waardoor er bijna geen productie was. Het volume appels was laag en de prijzen waren tamelijk hoog. Dat was een goede prijs, maar doordat er ‘geen’ appelen waren in het voorjaar, hadden de fruittelers daar niet veel aan. In de tweede helft van het jaar kenden we een massale productie, niet alleen in België maar in heel Europa. Als gevolg daarvan zijn de prijzen nog steeds laag. We kregen als het ware een kruis, met kleine volumes en hoge prijzen in het voorjaar en grote volumes maar lage prijzen in het najaar. Alles bij elkaar leidde dat ertoe dat de omzet van appels heel sterk naar beneden ging.

De omzet van peren daalde ook, maar niet zo sterk als bij appels. De prijs kwam onder druk. In het eerste deel van 2018 was er wel een perenaanbod, doordat de peren minder sterk geleden hadden onder de nachtvorst van april 2017. Doordat de productie van 2018 geleden heeft onder de droogte, ‘is de maat er niet’ op dit ogenblik. De dikke peren worden nog altijd heel goed verkocht, dat is geen enkel probleem. Maar de telers hebben er heel weinig. We zitten te sukkelen met de maten 45 en 50, die heel moeilijk verkopen. Dat zet de prijzen in die kleinere maten onder druk.

De ontwikkelingen bij de aardbeien kan je vergelijken met die bij de groenten. Ze kenden een schommelend maar al bij al geen uitzonderlijk jaar.”

Wat verwacht Luc Vanoirbeek?

Wat de glasgroenten betreft, vindt Luc Vanoirbeek het heel moeilijk om een voorspelling te doen. “Ik kan daar op dit ogenblik weinig over zeggen. De prijsvorming zal bijvoorbeeld zeer sterk afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in Spanje. Daar is momenteel wat schade door vorst, maar we weten niet wat het seizoen zal doen. Toch zie ik momenteel een zekere stabiliteit in de groenten.

Voor fruit verwachten we een heel moeilijk jaar, gezien de gigantische overproductie. Bovendien daalt de appelconsumptie van 11 naar 8 kg per persoon en per jaar. In België komt dat deels doordat mensen meer ander fruit kopen, zoals zachtfruit. Bekijk maar eens het aanbod van frambozen, blauwe of andere bessen in de kleinhandel. We eten dus met zijn allen in België per persoon 3 kg minder appels. Dat is op zich al gigantisch, maar dan zijn er nog exportmarkten weggevallen, niet alleen in Rusland maar ook in Noord-Afrika. We ondervinden nog altijd de gevolgen van het wegvallen van de Russische markt, vooral onrechtstreeks, doordat de Polen niet meer naar Rusland kunnen exporteren en hun appelen kwijt willen op de Europese markt. Hetzelfde doet zich voor in Noord-Afrika, waar vooral de Italiaanse export naartoe ging. Ook dat drukt op de Europese markt. Voeg daar nog de dreigende brexit aan toe en je beseft dat we niet voor een gemakkelijk seizoen staan. Groot-Brittannië is voor ons een belangrijke exportmarkt en niemand kan momenteel zeggen wat daarmee gaat gebeuren. Dat is voor ons heel bedreigend.”

Op de vraag of clubrassen het beter doen, antwoordt Luc Vanoirbeek bevestigend: “Kanzi en andere clubrassen doen het behoorlijk goed. We kunnen daar jaloers op zijn, maar het is aan ons om daarop een antwoord te bieden met nieuwe variëteiten, als nieuwe concepten. Men is daarmee bezig. Denk maar aan de onlangs gelanceerde Morgana of Joly Red. Denk bij de peren ook aan Migo of Sweet Sensation. Er worden zeker inspanningen gedaan, maar dat is een werk van lange adem.”

Deel deze pagina: