Glamping om toekomst van het bedrijf mee te helpen verzekeren
Twee jaar geleden ging Nathalie Wouters met Boerenbond op inspiratietour naar Nederland, om diverse vormen van toerisme op de boerderij te ontdekken. Nathalie was meteen verkocht, maar het vergunningentraject had heel wat voeten in de aarde. Het eerste idee werd aangepast, en deze zomer startten Jef en Nathalie Geerts-Wouters op hun bedrijf in Pulderbos met glamping in de koeienweide. Op termijn zullen ze uitbreiden tot zes bell-tenten.
Jef Geerts nam in 2015 het melkveebedrijf van zijn moeder over en melkt nu 100 koeien. “We hebben in 2020 een nieuwe stal gezet met één robot en gaan bij onze koeien vol voor hoge productiviteit.” Nathalie heeft altijd als verpleegkundige gewerkt, maar sprong daarnaast veel bij op het bedrijf. Nu werkt ze volledig thuis mee. “De uitdagingen met vergunningverlening, het stikstofgebeuren … Het nodigt uit om de mogelijkheden van een neventak te gaan bekijken. Daarom ging ik enkele jaren geleden met Boerenbond op inspiratietour met als thema ‘logies op het platteland’. Eén concept vond ik echt geweldig: Farmcamps. Dat is een bedrijf dat safaritenten plaatst bij land- en tuinbouwers, die deze dan uitbaten en ook leuke nevenactiviteiten verzorgen. Jef en ik hebben hen meteen gecontacteerd, want we zagen het helemaal zitten.”
“We zijn dan ook zelf enkele keren bij zo’n Farmcamps-locatie gaan logeren”, vult Jef aan. “Ook na gesprekken met de boeren die dit uitbaten, zagen we het nog altijd zitten. Maar anderhalf jaar later was de vergunning nog altijd niet rond. Die safaritenten elk seizoen opbouwen en afbreken is zo goed als onmogelijk, en het was hier bij ons geen optie om de constructies permanent te laten staan. Farmcamps werd het dus niet en ook het idee van safaritenten moesten we laten varen. Dan zijn we uiteindelijk bij belltenten terechtgekomen. Bij zo’n kleiner concept was de gemeente ook helemaal mee. Zij erkennen uiteraard dat in zo’n landelijke omgeving het hoevetoerisme een interessante optie is.”
Meubels van eigen makelij
Nathalie en Jef kregen een vergunning voor zes tenten en kochten er meteen drie aan. “We hebben dan zo’n tent opgezet in onze loods om te kijken hoe we ze het beste konden inrichten. Voor een keuken binnen is het te klein, dus we bouwden er een soort van eethoek aan op het terras, waar gasten gezellig in de schaduw kunnen zitten. Mijn vader is altijd schrijnwerker geweest. Hij heeft met veel plezier de meubels in elkaar getimmerd. Gelukkig doet hij dat graag en kan hij het ook goed.”
“We hebben nu een mooi concept en hopen dat we op deze manier ons melkveebedrijf klaar kunnen maken voor de toekomst. Onze omgevingsvergunning laat niet toe om meer koeien te melken. Daarom hebben we vol ingezet op productiviteit. Dat hebben we nu bereikt, nu is het tijd voor een volgende stap.”
Landbouwbeleving
Jef en Nathalie bieden niet enkel een tent in de wei aan. Vooral het stuk landbouwbeleving wordt heel belangrijk. “We gaan bijvoorbeeld pudding maken samen met de kinderen, waarbij we starten van de melk, recht van de koe. Ook kalfjes knuffelen staat op de agenda. Onze eerste gasten hebben we onlangs mogen ontvangen en om zes uur ’s ochtends stonden de kinderen al enthousiast klaar om mee de koeien te melken en de kalfjes melk te geven. Wij betrekken hen er ook echt bij en laten hen dingen doen. Een unieke ervaring, waardoor ze leren kennen dat melk een echt basisproduct is.”
“Wij willen dat mensen de boer niet enkel kennen als de man met de beerton”, zegt Jef. “Dat hoort er natuurlijk ook bij, maar hier zien mensen een verzorgd landbouwbedrijf, met een boer in propere kleren. We willen een goede indruk nalaten, want de maatschappij heeft dat nodig. Uiteraard zullen de logies ook aanpassingen vergen van onze kant. Bij zomers weer kunnen wij gasten hebben wanneer de loonwerker komt. Als we mest moeten uitrijden en de mestput ligt open, is dat zeker een aandachtspunt. We zullen een planning moeten maken, maar zijn ook positief dat dit extra inkomsten kan genereren. De voornaamste uitdaging is uiteraard de hoge productiviteit van onze dieren te behouden en misschien nog te verbeteren. Het is goed om daarnaast in te zetten om een nevenactiviteit om voor meer zekerheid te zorgen. Onze kinderen zijn nu nog klein. Of ze later iets in de landbouw willen doen, weten we nog niet. Maar ik wil hen wel de kans geven, mocht het zover komen.”
Dus is het nu vooral hard werken om ’t Kiekeboetje, zoals de glamping heet, tot een succesverhaal te maken. “We werken er graag hard aan en zijn heel blij met wat het geworden is. Nu moeten we de mensen nog naar hier krijgen. We hebben een website en zijn actief op sociale media, maar zelf inspirerende inhoud maken is toch wel een uitdaging. Reels maken is iets heel anders dan boer zijn! Ook daar leren we nog elke dag bij.”
Meer info: www.kiekeboetje.be.
Diversifeer je activiteiten
Landbouwverbreding, oftewel diversificatie van landbouwactiviteiten, houdt in dat boeren naast traditionele landbouwactiviteiten ook andere vormen van inkomsten genereren. Daar zijn verschillende redenen voor:
-
Risicospreiding. Door meerdere activiteiten te ontplooien kunnen boeren hun afhankelijkheid van één enkele inkomstenbron verkleinen. Dit vermindert de risico's die gepaard gaan met bijvoorbeeld slechte oogsten, prijsdalingen of ziektes in gewassen en vee.
-
Verhoogde inkomsten. Diversificatie kan extra inkomen opleveren vanuit onder andere toerisme, korteketenverkoop of diensten. En daardoor de economische stabiliteit verbeteren.
-
Werkgelegenheid. Landbouwverbreding kan extra banen creëren, zowel binnen het boerenbedrijf als erbuiten.
-
Connectie met brede bevolking. Landbouwverbreding kan de banden tussen boeren en de gemeenschap versterken. Boerderijwinkels, educatie en recreatieve activiteiten kunnen zorgen voor meer interactie en begrip tussen boeren en consumenten.
Landbouwverbreding biedt de kans om je economische basis te versterken, risico's te verminderen en een duurzamer en veerkrachtiger bedrijf te ontwikkelen. Wil ook jij bekijken wat jou mogelijkheden zijn, neem dan contact met je consulent.
Bron: Patrick Pasgang, consulent Korte Keten en Landbouwverbreding, patrick.pasgang@boerenbond.be