Menu

Jonge kippen minder gevoelig aan H3

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Ondertussen zijn er in België 82 bedrijven waar het virus H3 bevestigd is en zijn er ruimingen gaande. Het Voedselagentschap en Sciensano zijn volop bezig met het epidemiologisch onderzoek. In Nederland heeft het onderzoeksinstituut GD in Deventer ook de opdracht gekregen om de ziekteverschijnselen van het virus te bestuderen.

GD Deventer voerde laboratoriumstudies uit waarin dieren onder gecontroleerde omstandigheden met het virus besmet worden. De eerste resultaten bevestigen de waarnemingen bij de bedrijven in België.

Hennen van 35 weken oud werden besmet met een uit België geïsoleerde H3N1 stam via oogdruppels. Na 7 dagen werden de eerste ernstig zieke dieren gezien en de sterfte liep op tot 58%. Bij alle dieren, ook deze die bleven leven, was het legapparaat onherstelbaar beschadigd en viel de leg volledig stil. De H3N1 kan op zich, zonder aanwezigheid van andere ziektekiemen, grote schade bij leggende dieren veroorzaken.

Kuikens van 5 weken die op dezelfde manier besmet werden, vertoonden zeer milde ziektebeelden. Maar bij één op de vijftien kuikens werden duidelijke symptomen gezien (suf zijn en weigeren te eten). De onderzoekers concluderen uit deze tussentijdse resultaten dat bij deze jonge dieren het zeer makkelijk is om een H3-besmetting over het hoofd te zien.

 

Het volledige rapport kan je hier vinden.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: