FTI in Borgloon: Vlaanderen klimaatkoploper in perenteelt

Flanders Technology & Innovation festival in Hasselt maakte vandaag een zijsprong. Bestemming: Borgloon, waar op de site van BelOrta werd aangetoond hoe duurzaam de fruitteelt in Vlaanderen is, en hoe belangrijk de rol van innovatie is om ook in de toekomst nog duurzamer te kunnen werken.

Lees verder onder de foto's

Vijf kenniscentra konden uitpakken met hun verwezenlijkingen. VITO plaatste precisielandbouw en klimaatrobuust watergebruik op de kaart. UCLL demonstreerde een automatisch rijdende palloxkar. PcFruit gaf uitleg over onderzoek naar de perenboom van de toekomst. ILVO demonstreerde een sap-container in het kader van het project ZeroW. BelOrta gaf uitleg over zijn hoogtechnologische sorteerlijn.

Voor Boerenbond was finalist van de Klimaatkoploper Mark Nickmans aanwezig. Hij is perenteler en is er bijzonder trots op dat onze peren de groenste zijn van de wereld. Hij vertelde wat hij op zijn bedrijf allemaal doet om zijn klimaatvoetafdruk zo klein als mogelijk te houden. "Ik kan meer koolstof opslaan in mijn boomgaard dan wat er vrijkomt door mijn machinegebruik en koelcellen. Ik ben blij dat studies dat nu ook bevestigen."