Menu

Focus op landbouw tijdens Dag van de Wetenschap

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Veel volk. Dat is de reactie die zowat iedereen geeft die een bezoekje brengt aan de ‘Dag van de wetenschap’. Jong en iets minder jong heeft duidelijk de weg gevonden naar dit evenement dat wetenschap aantrekkelijk en toegankelijk wil maken. De dag vindt plaats in heel Vlaanderen. Op diverse locaties ligt de focus ook op land- en tuinbouw. Want dat zijn natuurlijk sectoren waarin de wetenschap een meer dan belangrijke rol speelt.

Op de Campus Geel van Thomas More Hogeschool konden wetenschapsfans van alle leeftijden hun hartje ophalen aan allerlei standen. Zo was er ‘Acrobatie met de tractor’ waar ze ondervonden dat het toch niet zo eenvoudig is om met een grote machine precieze bewegingen te maken. Bij ‘Plant eens wat melk’ kon je niet alleen genieten van een beker melk, maar ook ontdekken welke voedergewassen de koe nodig heeft om die melk te kunnen maken. Ook werd er stilgestaan bij de vraag ‘Is een duurzame toekomst mogelijk?’. Aan de hand van concrete voorbeelden uit de dagelijkse leefwereld van jongeren, werd de aandacht getrokken op verschillende duurzame en innovatieve mogelijkheden van de biobased economie.

(lees verder onder de foto's)

Satellieten en frieten op je bord

Bij VITO in Mol zochten wetenschappers naar de link tussen ‘Satellieten en frieten op je bord’. Want die is er wel degelijk, weet Jurgen Everaerts: “Al 20 jaar gebruiken wij satellietbeelden om naar de aarde te kijken. Sinds 2015 kunnen we dat zelfs vrij gedetailleerd, met een resolutie tot wel tien meter. Dat helpt ons om landbouwpercelen te zien. We kunnen de groei van een gewas goed opvolgen. In combinatie met gegevens over de bodem, modellen, weergegevens van het KMI … kunnen we een goede opbrengstvoorspelling doen. Via de applicatie Watch IT grow doen we dat nu al voor aardappelen.”

“In onze database combineren we deze gegevens met informatie die de aardappelteler zelf input. De boer geeft in welke acties hij op een bepaald veld doet. Het is voor hem een goede tool om aan perceelmanagement te doen. Hij kan ook zijn eigen percelen benchmarken tegenover anderen. De applicatie is momenteel trouwens nog volledig gratis voor landbouwers. Zij zijn overigens niet de enigen die er iets aan hebben. Ook voor bijvoorbeeld machinebouwers is Watch IT grow een interessant hulpmiddel.”

Deel deze pagina: