Fluxys-leiding door Oost-Vlaanderen

12 mei 2022

Fluxys is het bedrijf dat het gasvervoer in België voor zijn rekening neemt. Om hun netwerk te versterken zullen ze een nieuwe leiding aanleggen tussen Desteldonk en Opwijk.

Deze nieuwe installatie van 44 kilometer wordt quasi volledig parallel aangelegd aan de reeds bestaande leiding. De betrokken gemeenten zijn Gent, Lochristi, Lokeren, Zele, Berlare, Dendermonde, Lebbeke, Aalst en Opwijk.

Onderzoek is bezig

Van zodra de vergunningen binnen zijn, wil Fluxys zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van deze strategische leiding. De verwachting is dat die al zou kunnen starten in de loop van 2023. Momenteel is de meet- en identificatiecampagne bezig. De landmeters zijn op het terrein bezig om zo snel mogelijk de plannen te kunnen opmaken om het vergunningsproces zo spoedig mogelijk op te starten. Eigenaars en gebruikers van de betrokken percelen worden intussen ook bezocht door de onderhandelaars om enerzijds de werkzaamheden van de landmeters te kaderen en anderzijds een actualisatie van de terreingegevens uit te voeren.

Infosessies

Na het beëindigen van de identificatiecampagne voorziet Fluxys tijdens de maand juni de nodige infosessies per gemeente. Fluxys zal de betrokken eigenaars en exploitanten hiervoor uitnodigen per brief.

Protocol

Voor het bepalen van de vergoedingen naar aanleiding van deze werken wordt een beroep gedaan op het protocol dat door Fluxys werd afgesloten met de landbouworganisaties. Dit protocol werd enkele jaren geleden afgesloten en zal binnenkort worden geëvalueerd. De kans is dus groot dat de bedragen uit het protocol binnenkort zullen worden aangepast. Fluxys heeft aangegeven dat de nieuwe prijzen zullen worden toegepast bij de werken van volgend jaar. Het is dus aangewezen de informatie in Boer&Tuinder goed te volgen zodat je met de juiste bedragen aan de onderhandelingen kan beginnen.