Extra Brexit-controles opnieuw uitgesteld

16 sep
Op 1 januari 2022 zullen de eerste nieuwe controlemaatregelen van start gaan.

Sinds het vertrek van het VK uit de interne Europese markt en de douane-unie, is het ondanks de handelsovereenkomst de facto een derde land voor de EU. Het VK heeft sindsdien een aantal extra controles ingevoerd voor import vanuit de EU, bijvoorbeeld voor hoog-risicoplanten.

De aangekondigde extra set aan controles (bv voor dierlijke producten) werd in maart reeds uitgesteld. Deze week kondigde het VK opnieuw een uitstel aan, volgens het officiële statement te wijten aan de pandemie en de druk op de bevoorradingsketens.

Er werden meteen nieuwe datums aangekondigd waarop de verschillende controles ingevoerd zullen worden:

  • De verplichting tot voorafgaande kennisgeving van de invoer van agrolvoedingsproducten wordt ingevoerd op 1 januari 2022 in plaats van op 1 oktober 2021.
  • De nieuwe voorschriften voor gezondheidscertificaten (Export Health Certificates) voor uitvoer, die op 1 oktober 2021 hadden moeten worden ingevoerd, zullen nu op 1 juli 2022 worden ingevoerd.

Fytosanitaire certificaten en fysieke controles van SPS-goederen in grenscontroleposten (Border Control Posts), die op 1 januari 2022 hadden moeten worden ingevoerd, zullen nu op 1 juli 2022 worden ingevoerd.
De eis inzake de ‘Safety and Security declarations’ bij invoer wordt ingevoerd per 1 juli 2022, in plaats van per 1 januari 2022.
Dit maakt dat in plaats van 1 oktober 2021, nu 1 januari 2022 de eerste nieuwe controlemaatregelen van start gaan.

Boerenbond en AVBS volgen dit van nabij op.