Menu

Terug naar Actualiteit >Export houdt pluimveeprijs op de been

Alle regio's

De braadkippensector heeft een niet zo beste periode achter de rug. Bij ons en in de rest van Europa breidt de sector nog uit, maar het verbruik van pluimveevlees stijgt niet in dezelfde mate. Stilaan loopt de markt dus tegen een verzadigingspunt aan, waardoor de export van pluimveevlees steeds belangrijker wordt. De vogelgriep heeft heel wat Europese lidstaten getroffen en dat bemoeilijkt de export. Toch lijkt de markt de laatste weken wat vriendelijker gestemd. Er is meer vraag naar pluimveevlees en de export doet het gaandeweg wat beter, mede dankzij de lagere euro. Dat doet de hoop groeien op een iets betere prijsvorming.

Export belangrijker dan ooit

Aangezien de Europese braadkippensector meer dan zelfvoorzienend is, wordt export van pluimveevlees steeds belangrijker. Vorig jaar steeg de Europese export met 8,5% tot liefst 1.615.691 ton. De voornaamste bestemming is Zuid-Afrika, met 270.215 ton. Vorig jaar nam het land 27% meer pluimveevlees uit de EU op. De export naar ginds staat wel onder druk, aangezien het land de EU verdenkt van dumpingpraktijken. Ondanks het handelsakkoord met de EU kreeg het Europese pluimveevlees een extra heffing opgelegd. Daardoor is het moeilijker om te concurreren tegen de VS, die dan ook nadrukkelijker aanwezig is op deze markt. Europa voert ook meer pluimveevlees uit naar de Filipijnen, Hongkong en Oekraïne. Het Midden-Oosten was minder in trek, omdat de Saudiërs zich terugtrokken uit het Franse slachterijconcern Doux. Aangezien ze geen belang meer hebben in de slachterij, komen de Brazilianen in die regio steeds meer aan hun trekken.

Om de Europese markt toekomstgericht gaande te houden, moeten we nieuwe exportmarkten aanboren en andere markten verder uitdiepen. De vier belangrijkste importeurs van pluimveevlees – naast de EU – zijn China (inclusief Hongkong), Mexico en Zuid-Afrika. In China liggen er veel mogelijkheden voor Europa, maar die werden nog onvoldoende bewerkt. De VS en de Brazilianen zijn daar onze sterkste concurrenten. VLAM en een aantal exporteurs zetten de laatste tijd wel meer in op Zuidoost-Azië. Deze markt groeit en het zou goed zijn om ook daar een graantje mee te pikken.

Door de vogelgriep in Europa was het de afgelopen maanden moeilijker om pluimveevlees te exporteren. Bepaalde bestemmingen weigeren pluimveevlees dat afkomstig is uit landen met een vogelgriephaard. Andere landen gaan akkoord met de zogenaamde compartimentering en aanvaarden pluimveevlees uit gebieden zonder vogelgriep. Dat beperkt bepaalde exporteurs in hun capaciteit, en zij moeten op zoek naar pluimveevlees uit die vogelgriepvrije gebieden. Het is moeilijk om de impact op het exportvolume in te schatten, maar de situatie heeft wel niet geleid tot hogere prijzen voor pluimveevlees afkomstig uit zones zonder vogelgriephaarden.

EU importeert veel pluimveevlees

De Europese import wordt sterk gedomineerd door Brazilië en Thailand. Beide landen hebben een handelsakkoord met Europa en zij vullen hun contigent volledig in. Het gaat wel om veel pluimveevlees. Brazilië exporteerde vorig jaar 502.805 ton pluimveevlees naar de EU; Thailand bracht 289.461 ton naar hier. Oekraïne wordt een steeds belangrijkere speler. Ook al exporteert Europa pluimveevlees naar Oekraïne, toch brengt dat land steeds meer pluimveevlees terug naar Europa. Vorig jaar werd iets meer dan 48.000 ton pluimveevlees ingevoerd (+15%). Het Oekraïense pluimveevleesconcern MHP heeft vorig jaar een vleesverwerkende locatie geopend in het Nederlandse Veendaal, met een voorlopige capaciteit van 8000 ton pluimveevlees per jaar. Door de vogelgriep in Oekraïne is het bedrijf genoodzaakt om voorlopig Europees pluimveevlees te verwerken, maar het is de bedoeling om deze vestiging uit te breiden.