Menu

Europese diergezondheidswet

Terug naar Actualiteit
Sector: 
De huidige versie is nog niet finaal (bijlages en bepalingen per dierziekte), maar wordt deze week al gepubliceerd zodat ook de sector nog (beperkt) opmerkingen kan geven.

Els Goossens, adviseur Diergeneeskunde Studiedienst Boerenbond

De Europese Commissie werkt al een tiental jaren intensief aan een nieuwe verordening die de wetteksten die nu van toepassing zijn, zal combineren. Het grote kader van deze nieuwe EU-diergezondheidswet werd al gefinaliseerd begin 2016. De wetgeving legt regels vast over identificatie, handelsverkeer en dierziektebestrijding. Hij zal ook een lijst bevatten met ziektes die bestreden moeten worden en hun prioriteit. Deze verordening moet harde wetgeving worden in april 2021 en de lidstaten zouden deze wetgeving bijna onmiddellijk moeten toepassen.

De huidige versie is nog niet finaal (bijlages en bepalingen per dierziekte), maar wordt deze week al gepubliceerd zodat ook de sector nog (beperkt) opmerkingen kan geven. De teksten hebben een grote invloed op bijvoorbeeld het IBR- en BVD-programma, waarin nu de stappen voor de volgende jaren vastgelegd worden. Het Agrofront volgt de zaak van nabij op.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: