Menu

Europese Commissie zet licht op groen voor extra maatregelen voor landbouw en voedselverwerking

Terug naar Actualiteit
Thema: 
Europese lidstaten kunnen landbouwers dit jaar eenmalig tot 5.000 euro uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling geven om de verliezen als gevolg van de coronacrisis te compenseren. Voor kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven gaat het om een bedrag tot 50.000 euro. De Europese Commissie zette het licht daarvoor op groen.

Bron: Belga

Eerder kregen de zuivel- en vleessector al de tijdelijke toelating om producten tot zes maanden op te slaan in koelhuizen. De zuivel- aardappel- en sierteeltsector kregen daarnaast de toestemming om afspraken te maken over de omvang van de productie.

Daarbovenop stelt de Europese Commissie nu voor om lidstaten die een deel van het hen toegewezen bedrag uit het EU-landbouwfonds nog niet hebben uitgegeven, toe te laten dat geld te gebruiken om landbouw- en voedselbedrijven te compenseren voor de verliezen door het coronavirus. Voor landbouwers gaat het om een eenmalig bedrag tot 5.000 euro, kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven kunnen maximaal 50.000 euro krijgen. De maatregel komt er bovenop de andere steunmaatregelen en de algemene versoepeling van de regels rond staatssteun. Het parlement en de lidstaten moeten wel nog instemmen met de regeling.

Volgens Europees Commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski zullen de maatregelen "tastbare steun" geven aan de sector, "het juiste signaal geven aan de markten" en "snel enige stabiliteit genereren".

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: