Menu

Europa onder druk gezet voor steun aan fruitsector

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Op de Raad van Ministers vroegen België en Polen gezamenlijk aan de Europese Commissie om tijdelijke steunmaatregelen voor de fruitsector.

Jacques Van Outryve

Europa had maatregelen ingesteld na de Ruslandboycot, maar die zijn vorig jaar afgelopen. Ons land wil dat de middelen die toen niet werden gebruikt nu nog zouden kunnen worden ingezet voor specifieke interventie. De liggen immers op hun laagste niveau sinds de start van de Ruslandboycot.

België en Polen werden door meerdere landen gevolgd. Sommigen steunden de oproep voor nieuwe maatregelen. Andere, vooral grotere lidstaten, wijten de problemen in de appel- en perensector in bepaalde lidstaten eerder aan structurele overproductie en willen niet dat Europa tussenkomt.

België blijft druk zetten

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan neemt de Belgische en Poolse bemerkingen mee voor verder onderzoek. Beide landen toonden immers aan dat de zoektocht naar alternatieve exportbestemmingen het verlies van export naar Rusland niet kan opvangen. Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie, stelt trouwens vast dat de Europese export van appels en peren vorige jaar sterk is gedaald in vergelijking met het jaar voordien. Ook vorige maand kaartte ons land de problematiek in de fruitsector aan op de Raad van Ministers. Ons land blijft druk zetten op de Europese Commissie en zoekt hiervoor bondgenoten

Op de foto zie je Vlaams landbouwminister Koen Van den Heuvel (rechts) en zijn Europese medewerker Pieter Lietaer op zijn eerste Europese Raad van minsters van Landbouw.

Deel deze pagina: