Menu

Europa beslist droogtemaatregelen

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
De Europese Commissie heeft op vraag van een aantal lidstaten twee maatregelen goedgekeurd om landbouwers te ondersteunen die getroffen zijn door de droogte. Zo kunnen lidstaten versneld voorschotten op de directe betalingen uitbetalen.

Stijn De Roo, directeur Beweging Boerenbond

Zo kan vanaf midden oktober de uitbetaling van 70% van de directe betalingen en 85% van de betalingen in het kader van plattelandsontwikkeling voorzien worden.  Om te kunnen blijven voorzien in voeder voor de dieren, worden ook versoepelingen in de vergroening mogelijk, die op maat van elke lidstaat worden uitgewerkt. Het zou onder meer gaan over het maaien van braakland en het kunnen begrazen van EAG. De verdere details hiervoor zijn nog niet bekend.

Voorzitter Sonja De Becker vroeg eerder deze week aan Koen Van den Heuvel, minister van Landbouw, dat ook Vlaanderen zich bij de oproep van andere lidstaten zou aansluiten. Vlaanderen bevestigde dat het zich hierbij aansluit. Het Departement Landbouw en Visserij is intussen bezig met de aanvraag die op korte termijn zal ingediend worden bij de Europese Commissie.

Deel deze pagina: