Menu

Elk rund is verdacht van IBR!

Terug naar Actualiteit
Sector: 
In 2019 werden in Vlaanderen 33 bedrijven getroffen door insleep van IBR in hun rundveestapel. In 85% van deze bedrijven kon dit gerelateerd worden aan aankopen van dieren uit niet-vrije bedrijven of via handelaars. Aankoop blijft het grootste risico om IBR en andere dierziekten binnen te krijgen.

Els Goossens, studiedienst Adviseur Diergeneeskunde

Misschien wat kort door de bocht, en misschien is “Elk aangekocht rund is verdacht van IBR”, maar de aandacht voor bioveiligheid of bij aankopen mag niet verslappen. Momenteel zijn reeds 92,4% van de Vlaamse bedrijven vrij van IBR (I3 of I4 statuut), maar dat wil niet zeggen dat je veestapel veilig is. Dit impliceert immers dat de resterende I2 bedrijven, waarop toch nog meer dan 100 000 dieren staan, een groot risico vormen voor de I3-I4 bedrijven.

In 2018 verloren 19 bedrijven Vlaamse hun I3 of I4 statuut na insleep; in 2020 (na 2 maanden!) staat de teller al op 13 bedrijven met insleep.

Aankooponderzoek

De beste bioveiligheidsmaatregel is nooit dieren aankopen. Zelfs als een dier vertrekt vanuit een vrij bedrijf, kan het dier het virus oplopen tijdens het transport. Verhuizen geeft namelijk stress en maakt het dier extra gevoelig. Pas vier weken na aankomst kan een tweede bloedonderzoek aantonen of het dier al dan niet een IBR-drager is. Een dubbel aankooponderzoek blijft nodig. Momenteel ligt een wetvoorstel ter ondertekening bij de minister, om het tweede bloedonderzoek na aankoop in alle omstandigheden verplicht te maken. Ook mag een handelaar geen I2 (al dan niet een drager) en I3/I4 dieren met elkaar in contact brengen - niet op de markt en niet op de vrachtwagen.

Vaccinatie blijft aangeraden!

In dit stadium van het bestrijdingsprogramma blijft vaccinatie tegen IBR aangeraden. Opgelet, vaccinatie kan een insleep niet tegenhouden, maar zal er wel voor zorgen dat het virus zich minder kan verspreiden in de kudde (minder gE-positieve of drager dieren). De rechtstreekse aankoop van correct gevaccineerde dieren van I3 bedrijven maar vooral quarantaine kunnen het risico op insleep bij aankoop verlagen. Bioveiligheid zal ook dit jaar in de rundveesector een prioriteit zijn. Bespreek dit met je bedrijfsdierenarts.

Elke rundveehouder is van harte uitgenodigd op het Rundveeseminarie op de Agridagen op 28 februari, met speciale aandacht voor de bioveiligheid.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: