jnjn

Eiwitfestival toont grote dynamiek rond eiwittransitie

De eerste editie van het Eiwitfestival voor professionals op 12 december in Antwerpen was een schot in de roos. Maar liefst 250 professionals, van landbouwers over horecazaken en voedingsbedrijven, van steden tot onderzoekers, tekenen present.

Na enkele inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland kon je er deelnemen aan interactieve sessies met getuigenissen van actoren uit de ganse voedingsketen. Daar werden uitdagingen en vraagstukken uit de eiwittransitie onder de loep genomen.

Ariane Louwaege, Mosquito In The Room: “Samen gaan we sneller vooruit. Daarom brengt het Eiwitfestival een feestelijk kader om elkaar te ontmoeten, kennis op te bouwen en uit te wisselen. Het is hartverwarmend dat zoveel spelers uit de voedselketen aanwezig zijn. Allemaal mensen van betekenis die bijdragen aan het plantaardig potentieel in Vlaanderen.”

Eiwitboeren Nederland

Henk Janknegt, voorzitter van de producentenorganisatie ‘Eiwitboeren Nederland’ kwam er vertellen waarom landbouwers in Nederland zicht georganiseerd hebben. “We moeten evolueren van prijsoptimalisatie naar waardecreatie. Een producentenorganisatie laat toe dat we bindende afspraken kunnen maken in de keten.” Ze ontwikkelden een duidelijk logo waarmee de voedingsproducten zich kunnen onderscheiden van de grondstoffen die van veel verder moeten komen. Dit onderscheid, vaak met meerprijs, is nodig om er als landbouwer iets aan te verdienen. Bovendien gebruiken de producenten het logo ook om zich kenbaar te maken in het landschap en de Nederlanders bewust te maken van de lokale keuze. “We moeten evolueren van prijsoptimalisatie naar waardecreatie,” besloot de Nederlandse akkerbouwer.

Awards voor pioniers

Minster Jo Brouns mocht tijdens het eiwitfestival de allereerste EiwitChamp awards uitdelen. Met hun plantaardige mayonaise en frituursnacks viel Fred’s in de prijzen. Ze gebruiken kikkererwten voor de productie van plantaardige frituursnacks, zoals vegan frikandel (aka de fredkandel) en boulet & burger. Bovendien gebruiken ze het kookwater van de kikkererwten om er een vegan mayonaise mee te maken.

Ook het publiek kon een stem uitbrengen en deed dit massaal. De publieksprijs gaat naar Rijtak Algae Cultivation. Rijtak is een familiebedrijf dat al jaar en dag tomaten en paprika’s kweekt. Tot zoon Jannes zijn hart verloor aan spirulina. Deze microscopisch kleine alg kan gekweekt worden in een gesloten circuit op basis van gerecycleerd water en CO2. De familie zet nu ook in op deze innovatieve teelt en wil met deze superfood van Vlaamse bodem een steentje bijdragen aan de eiwitshift.

Jo Brouns, Vlaams minister voor Landbouw: “Van Vlaanderen een hotspot maken op het gebied van kennis, productie en verwerking van deze verschillende nieuwe eiwitten is een van de belangrijkste doelstellingen van de eiwitstrategie. Tegen 2030 willen we zelf vooral meer plantaardige en innovatieve eiwitten produceren waarmee we minder afhankelijk worden van import buiten Europa.”

Bron: Boerenbond, foto's Toos Vergote/Rense Verweerden.