Menu

Eerste hittegolf op komst

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Runderen, geiten en schapen zijn warmbloedige dieren en moeten dus in staat zijn om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Vanaf 25°C (en een hoge luchtvochtigheid) gedurende enkele dagen, ervaren deze dieren al hittestress. Met de eerste hittegolf in het vooruitzicht – mogelijk meer dan 30°C tot en met woensdag – moeten de nodige maatregelen genomen worden.

Els Goossens, diergeneeskundig adviseur Studiedienst Boerenbond

Runderen, geiten en schapen zijn warmbloedige dieren en moeten dus in staat zijn om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Vanaf 25°C (en een hoge luchtvochtigheid) gedurende enkele dagen, ervaren deze dieren al hittestress. Een deel van de energie die het dier anders gebruikt om te groeien, melk te geven of voor nakomelingen te zorgen, zal dan gaan naar het afvoeren van overtollige warmte. Met de eerste hittegolf in het vooruitzicht – mogelijk meer dan 30°C tot en met woensdag – moeten de nodige maatregelen genomen worden:

  • Voorzie steeds proper drinkwater. Liefst meerdere drinkpunten zodat meerdere dieren (>10%) gelijktijdig kunnen drinken. Bij deze warme temperaturen best het drinkwater meerdere keren per dag controleren en/of aanvullen.
  • Zet de dieren alleen op de weide als er schaduw beschikbaar is (of beweid ’s nachts). Volle zon kan de lichaamstemperatuur sterk doen stijgen, en kan een groot aantal terugkomers en zelfs abortussen veroorzaken. Hittestress heeft ook een onmiddellijk effect op de melkproductie. Schapen en geiten zijn niet bestand tegen onweersbuien en moeten kunnen schuilen.
  • Zorg voor goed geventileerde, luchtige stallen, zodat wind de dieren kan afkoelen, eventueel met mechanische ventilatie. Hou de zon uit de stallen (gebruik eventueel schaduwdoeken). Bekijk of de kalveren in de kalverhutten ten alle tijde vers water en voldoende beschutting hebben.
  • Let goed op de ademhalingsfrequentie en voederopname van de dieren. Voeder misschien meermaals per dag maar vooral op koele momenten. Hittestress kan maag-darmproblemen geven. Zweten geeft ook mineralenverlies, let erop.
  • Stel eventueel transport uit tot na de hittegolf of plan zorgvuldig.

De kans is groot dat dit niet de laatste hittegolf zal zijn deze zomer. Het is aangeraden om voor je eigen bedrijf/kudde een soort van hitte-protocol of checklijst op te stellen, zodat de dieren zonder schade de zomer doorkomen.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: