Eerste containers met varkensvlees vertrokken naar China

De eerste containers varkensvlees zijn vertrokken naar China, dat onlangs een invoerverbod ophief. Federaal minister van Landbouw David Clarinval en de topman van het voedselveiligheidsagentschap FAVV, Herman Diricks, zagen hoe containers werden ingeladen bij Westvlees in Westrozebeke.

"Deze ochtend vertrokken de eerste containers met Belgische varkensvlees naar China. Het gaat om de eerste keer sinds de recente opheffing van het Chinese embargo", zei Clarinval. "Het gaat om een grote overwinning voor onze boeren in deze moeilijke tijden."

Invoerverbod werd pas recent opgeheven

China legde de invoer van Belgisch varkensvlees in september 2018 stil wegens de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in ons land. Hoewel België in 2020 officieel ziektevrij werd verklaard, bleef het invoerverbod in China van kracht. Pas vorige maand hief Peking het op naar aanleiding van een bezoek van premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib aan het land. Ook Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens was op deze missie aanwezig.

Sinds 2021 onderhandelden de federale regering en het FAVV intensief over onder andere de hervatting van de export van Belgisch varkensvlees. In 2018 voerde België nog 3.474 ton varkensvlees uit naar China.

Bron: Belga/Boerenbond.