Een meer dan verdiend feest voor de sector

27 sep
De derde zondag van september vieren we traditioneel hét feest van de landbouw. Na een geslaagde digitale editie van vorig jaar zetten dit keer opnieuw 45 bedrijven hun deuren open voor het grote publiek in een aangepast, coronaveilig concept. Dag van de Landbouw 2021 werd een feest om u tegen te zeggen. Want burger en boer die elkaar persoonlijk ontmoeten, dat is waar het allemaal om draait.

“De derde zondag van september vieren Boerenbond en Landelijke Gilden nu al voor de 39ste keer de Dag van de Landbouw. En dit jaar opnieuw in de goede oude live-versie! Het doet me deugd jullie hier weer fysiek te mogen ontmoeten. Van harte welkom iedereen.” Met deze woorden verwelkomde Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker alle aanwezigen op de officiële opening van Dag van de Landbouw op het tafeldruivenbedrijf van de familie Dewit in Overijse. Minister Hilde Crevits was van de partij en ook Radio 2-madam Siska Schoeters bracht een bezoekje.

Diversiteit troef

Opvallend deze editie is de diversiteit aan bedrijven die hun deuren openzetten. Van gangbare landbouwbedrijven tot zorgboerderijen, van wijnbouwers, boomkwekers, CSA-bedrijven en imkers tot varkenshouders en siertelers. Een waaier aan producenten die zich blijven specialiseren en aanpassen aan de wensen van de consument. Net daarom is het zo belangrijk dat consument en producent elkaar persoonlijk kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld op een event als dit. Sonja De Becker bedankte uitdrukkelijk de deelnemende bedrijfsleiders, de vele vrijwilligers en sponsors Arvesta, KBC, Kramp, SBB, Radio 2 en De Zondag, die Dag van de Landbouw dit jaar mogelijk maakten.

Gemengde gevoelens

Minister van Landbouw Hilde Crevits liet in haar speech weten met gemengde gevoelens aanwezig te zijn. “Enerzijds ben ik enorm dankbaar en fier dat ik deel mag uitmaken van deze hoogmis van land- en tuinbouw en is het prachtig dat de sector vandaag kan laten zien hoe sterk ze bezig is. Anderzijds is het belangrijk dat het respect dat boeren en tuinders vandaag krijgen, niet beperkt blijft tot één dag in het jaar”, merkte ze op. “De golf van eerbied voor de boer en het voedsel dat hij produceert kende een hoogtepunt tijdens de coronacrisis, maar lijkt vandaag weer weggeëbd, en dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer men in de supermarkt het goedkoopste stukje fruit en vlees kiest. Bij deze dus een oproep om van elke dag een Dag van de Landbouw te maken.” En daar zijn we het uiteraard roerend mee eens.