Menu

Een geldige vergunning ‘Uitzonderlijk vervoer’

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
De meeste vergunningen werden in 2013 aangevraagd en zijn nu aan verlenging toe.

Veel land- en tuinbouwers vroegen in 2013 voor hun zelfrijdende machines of trekkers met getrokken of gedragen materiaal één of meerdere vergunningen aan in het kader van de wetgeving over het uitzonderlijk vervoer. Deze vergunningen zijn vijf jaar geldig en vervallen dus binnenkort of zijn al vervallen. Ben jij in dit geval? Dan moet je zeker tegen het oogstseizoen je vergunning(en) ‘Uitzonderlijk vervoer’ verlengen. Vooral voor de grote zelfrijders loopt dat immers niet steeds van een leien dakje en je kunt een hoge boete krijgen bij een politiecontrole.

Landbouwvoertuigen die breder zijn dan 3 meter vallen onder de regelgeving voor uitzonderlijk vervoer en je moet voor deze voertuigen dus beschikken over een vergunning ‘Uitzonderlijk vervoer’. Tot 3,5 meter is dat een vergunning van categorie 1, voor het volledige grondgebied van België, die 5 jaar geldig is. Bredere voertuigen hebben een vergunning van categorie 2 nodig, die slechts 1 jaar geldig is binnen een straal van 25 km rond het bedrijf. Ga zeker na of de vervaldatum van de vergunning voor jouw machine niet verstreken is. Een vergunning aanvragen kost 130 euro.

Hoe een nieuwe vergunning aanvragen?

Je kunt een vergunning voor uitzonderlijk vervoer zowel elektronisch als op papier aanvragen. Op www.wegenenverkeer.be/uitzonderlijk-vervoer vind je meer informatie én handleidingen. Voor de digitale aanvraag moet je je registreren en je moet ze ondertekenen met je eID. Je hebt dus een kaartlezer en je identiteitskaart met de pincode nodig. Hou ook de afmetingen en de chassisnummers van je machines bij de hand. Je mag op de aanvraag drie trekkers vermelden. Je kunt de vergunning dan gebruiken voor die drie trekkers, maar ze mogen zich niet gelijktijdig op de openbare weg begeven als uitzonderlijk voertuig.

Puntjes op de i

  • Voor een trekker met gedragen machine die breder is dan 3 meter heb je niet alleen een vergunning ‘Uitzonderlijk vervoer’ nodig, maar ook een breedtevergunning (= afwijking van het technische reglement). De breedtevergunning, die je aanvraagt met het formulier 78/4, vervalt niet na vijf jaar. Wie al over dit document beschikt, hoeft dus geen actie te ondernemen.
  • Brede landbouwvoertuigen moeten ook voorzien zijn van verplichte signalisatie.
  • Heb je recht op vrijstelling van de kilometerheffing en heb je die nog niet aangevraagd? Breng dat dan in orde via http://belastingen.vlaanderen.be/formulier-vrijstelling-kilometerheffing.

 

Hulp nodig?

Je consulent helpt je graag.

Aangeraden