Menu

Doe jij dit jaar ook mee?

Terug naar Actualiteit
Regio: 
Dag van de Landbouw vindt elk jaar plaats op de derde zondag van september. In heel Vlaanderen zetten bedrijven dan hun deuren en poorten open voor het grote publiek en willen ze zo veel mogelijk mensen laten kennismaken met de hedendaagse land- en tuinbouw. Bezoekers krijgen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen en zo een beter beeld te vormen van de sector. Doe jij dit jaar ook mee?

Ingrid Rosseels, eventmanager Boerenbond

Tijdens zo’n evenement kunnen onze bedrijven tonen welke inspanningen ze elke dag leveren om kwaliteitsproducten van bij ons te produceren. Je kan het grote publiek tonen wat je doet op het vlak van milieu- en natuurzorg, dierenwelzijn, energiebesparing, duurzaam ondernemen, verkoop en marketing ... Een belangrijke doelstelling van de Dag van de Landbouw is bijdragen tot een positief imago van de sector.

Elk jaar doen zo’n vijftig bedrijven mee, verspreid over alle provincies. Het zijn melk- en vleesvee, akkerbouw-, pluimvee-en loonwerk-, groente-, sierteelt- en fruitbedrijven. Innovaties worden voorgesteld en soms zijn er producten rechtstreeks van de boerderij te proeven. Er worden rondleidingen voorzien en er is oog voor randanimatie zoals geleide wandelingen naar de velden, boerenmarkten, infostands … Soms werkt men met clusters waarbij deelnemende bedrijven die dicht bij elkaar liggen met elkaar verbonden worden door een fiets- of wandelroute. De bezoeker krijgt zo de kans om meerdere bedrijven te combineren en er een heuse namiddaguitstap van te maken. Traditiegetrouw wordt er ook aandacht besteed aan kinderanimatie met speeltuigen of springkastelen. We laten bezoekers genieten van een hoeve-ijsje, een potje verse hoevezuivel, pannenkoek of een frisse pint.

Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Consulenten van Boerenbond of Landelijke Gilden, de vrijwilligers van Groene Kring, bestuursleden van gilden en studiekringen of leden van de lokale KLJ of Ferm-afdeling kunnen je bijstaan, zowel vooraf als op de dag zelf. Een ervaren consulent begeleidt je bij de praktische organisatie en de uitwerking van het bedrijfsbezoek. Boerenbond & Landelijke Gilden ondersteunt je bij de voorbereiding en de contacten met de gemeente voor een aantal praktische zaken. Je ontvangt ook een pakket met ondersteunend materiaal.

Toegegeven, je bent er wel even mee bezig. Je wil immers dat je bedrijf er goed uitkomt en dat alles tip top in orde is. Maar al diegenen die eerder al meededen weten ondertussen dat het absoluut de moeite waard is. De reacties van deelnemers en bezoekers waren in het verleden steeds onverdeeld positief. De bezoekers kijken vol bewondering en voor velen is dit nieuw en boeiend. Reden genoeg dus om #Boerentrots te zijn en mee te doen!

Je kan nog inschrijven tot eind april. Samen bekijken we of een deelname iets voor jou en je bedrijf is. Neem dus zeker contact met je Boerenbond- of Landelijke Gildenconsulent of schrijf in via info@dagvandelandbouw.be