gbg

Deze week is Week van het Konijn

23 januari 2023

Van 25 januari tot 1 februari zet VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, het konijn in de spotlights tijdens de Week van het Konijn.

“Eenvoudige, klassieke gerechten met konijn blijven het goed doen”, vertelt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. “We blijven fan van onze Vlaamse klassiekers. Konijn past in dat rijtje, maar is ook een échte allround lekkernij waarmee je bijzonder veel variatie kan brengen in de keuken. En net dat willen we met deze derde editie n in de kijker zetten.”

Sterke troeven

Konijn past perfect in de zoektocht van consumenten naar gezondere gerechten. Wist je dat konijn gemiddeld slechts ongeveer 9 g vet per 100 g bevat? Een bout doet het nog beter met gemiddeld 4 g vet per 100 g.

Het konijnenvlees in onze winkels is veelal afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen. België is een voorbeeld voor andere lidstaten op gebied van dierenwelzijn. In ons land worden konijnen gehouden in een systeem van parkhuisvesting, waarbij de konijnen veel ruimte hebben en ze beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal om hun welzijn te bevorderen.

Konijnenvlees is ook een duurzame vleessoort. De voeding van konijnen bestaat uitsluitend uit ‘afvalproducten’ zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Al deze grondstoffen zijn lokaal beschikbaar en zeer goed passend in een kringlooplandbouw.

Konijn kan je kopen in zijn geheel of versneden in panklare porties: bouten, rug, schouders, filets, medaillons. Snel, makkelijk en naar ieders maat en wens.

Bron: VLAM.