dfd

De Week van de Peulvrucht: lekker van bij ons

7 februari 2023

Van 6 tot 12 februari kennen we met Week van de Peulvrucht een primeur in Vlaanderen. De organisatie Vlaams Instituut Gezond Leven wendt dit initiatief aan om de vele voordelen van peulvruchten in de schijnwerpers te plaatsen. Peulvruchten zijn namelijk niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook budgetvriendelijk én kunnen lokaal geproduceerd worden – ook op Vlaamse bodem, door Vlaamse boeren. We vertellen je meer.

Wat zijn ze, en waarom hebben we er een boontje voor?

Peulvruchten bestaan in alle vormen en kleuren. Ze behoren tot de groep van vlinderbloemige planten en zijn een interessante aanvulling op ons dieet omdat ze veel eiwitten bevatten. Daarin onderscheiden ze zich van groenten. Maar de gezondheidsvoordelen van peulvruchten stoppen niet bij het hoog eiwitgehalte. Ze zijn vezelrijk, een goede bron van ijzer en kunnen cholesterolverlagend werken. Daarnaast bieden ze kansen aan de landbouwer om de productie te verduurzamen bijvoorbeeld omdat ze stikstof uit de lucht kunnen halen waardoor minder kunstmest nodig is. En zijn ze gewoon ook erg lekker. Waarom zou je ze niet eten?

Bron: www.gezondleven.be.

fvf
Ook van eigen boeren(bond)bodem

Maar komen die peulvruchten dan niet veelal uit het buitenland? Het klopt dat er wereldwijd ongeveer 14,5% van de landbouwgrond gewijd wordt aan het telen van peulvruchten. In Vlaanderen is dat heel wat minder, maar dat bekent niet dat de Vlaamse peulvrucht onbestaande is. Voor de landbouwers hier zijn de verschillende soorten peulvruchten vandaag een veelbelovende nieuwe teelt. Binnen verschillende Boerenbond initiatieven bekijken we dan ook de kansen van deze eiwitrijke gewassen met onze landbouwers.

dfd
Cropdiva

Het Europese initiatief CROPDIVA plaatst een aantal peulvruchten, zoals veldboon en lupine, op de lijst van onderbenutte gewassen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de agrobiodiversiteit Daarmee geeft het aan dat, ondanks het feit dat deze gewassen in eerdere tijden breed geteeld werden, ze vandaag aan bekendheid hebben verloren. Het project stelt dan ook tot missie om deze gewassen opnieuw de aandacht te geven die ze verdienen en te introduceren in lokale waardeketens met concrete schakels tussen boer, verwerker, verdeler en eindconsument. En dat doet het met verschillende partners, doorheen heel het Europees grondgebied.

fvff
KIPEi

De verwelkingsziekte (fusarium) dreef de laatste jaren meerdere slatelers tot wanhoop. Ze zijn dan ook op zoek naar alternatieve teelten die ’s zomers de koude serres kunnen bevolken. Peulvruchten bieden een interessante piste om deze leegstand op te vangen. De beschutting die de serres bieden, biedt namelijk perspectieven voor gewassen als edamame, kikkererwt, rode nierbonen en borlotti bonen, die typisch vanuit warmere regio’s worden ingevoerd. Zo bieden we niet enkel de landbouwer een teeltalternatief, maar versterken we ook de lokale slagkracht van onze peulvruchten!

dfd
Een boon voor Leuven

Met een boon voor Leuven stappen we mee in een meer lokale versie van het CROPDIVA initiatief. Samen met partners Kortom Leuven, Content en ILVO, en dankzij steun van de Vlaamse overheid, werken we aan een concrete, nieuwe Leuvense waardeketen omtrent peulvruchten. Daarbij betrekken we de verschillende schakels in de keten. Bij de boer zorgen we voor kennisopbouw omtrent de teelt en de  handelingen na oogst. Verwerkers en verdelers worden betrokken via makeathon events waarbij we creatief aan de slag gaan en nieuwe recepten op basis van peulvruchten in elkaar boksen.

Onbekend is onbemind

En hoe zit het met de consument? Het gezegde “onbekend is onbemind” is inderdaad zeker nog toepasbaar op de Vlaamse peulvrucht. Een op vijf Vlamingen geeft aan zelden bewust peulvruchten op te nemen in het weekmenu. De peulvrucht is dan ook niet zo alomtegenwoordig in onze klassieke keuken van alledag. Een belangrijke verklaring én oorzaak daarvan is te vinden in onze geschiedenis. Hoewel ze vroeger vaker geteeld werden, werden peulvruchten gezien als een minder verfijnde bron van voeding die vooral geconsumeerd werd door de lagere klassen van de bevolking. Dankzij en omwille van de toename in welvaart op ons grondgebied, zagen we de peulvrucht met haar imago van soberheid zo gaandeweg wegzakken in ons voedingspatroon.

Vandaag is dat imago nog een louter vooroordeel. Meer dan ooit kan de peulvrucht net diversiteit en variatie brengen in onze dagelijkse kost. We hebben dus massaal nood aan culinaire inspiratie en creativiteit om de peulvrucht haar plaatsje in ons dieet te geven dat ze verdient. Zijn peulvruchten ook voor jou nog relatief nieuw en weet je niet goed hoe je aan zo’n opdracht begint? Geen probleem! Hieronder vind je nog meer inspiratie.

dfd