De markt: granen

Druk op de graanprijzen houdt aan

Ondanks de lagere graanoogsten in de Europese Unie (-6,2%) blijven de graanprijzen onder druk staan. Verklaring is de zeer goede graanoogst van de Verenigde Staten en Canada (bumper crop), waarbij de productie van tarwe in 2024 naar schatting in beide landen ruim 9% hoger zal uitvallen tegenover 2023.

Maar ook in ’s werelds grootste graanproducent China zal de tarweproductie hoger uitvallen (+2,5%), evenals in India (+2,1%). In Oekraïne en Rusland zou de oogst in beide landen daarentegen zo’n 10% lager liggen tegenover vorig jaar. In zijn totaliteit bekeken zou de wereldwijde tarweoogst toch bijna 1% hoger uitvallen dan in 2023. Aangezien de graanprijzen op wereldniveau tot stand komen, worden de goede oogstresultaten onmiddellijk doorvertaald in lagere internationale prijzen. Voor onze graantelers die te kampen hadden met desastreuze oogstresultaten (zo’n 35% lagere opbrengsten in vergelijking met vorig jaar) komt dit zwaar aan. Volgens de inschattingen van de Europese Commissie zou ook de wereldwijde maisoogst licht hoger uitvallen (+0,2%) in vergelijking met vorig jaar. 

In de Europese Unie wordt weliswaar een terugloop van de maisproductie verwacht (-1,1%), zij het minder groot dan de terugloop van de productie van tarwe. Naast de productie is er ook het aspect van het graanverbruik, dat wereldwijd in 2024 licht zou toenemen en daardoor net iets hoger zou uitvallen dan de wereldproductie. De eindvoorraad van graan – wereldwijd – zal daardoor ietwat teruglopen en zo’n 25% van het verbruik vertegenwoordigen. Dit is nog steeds ruim boven de drempel van 20% die door de FAO (Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties) als kritische drempel vooropgesteld wordt. Op korte termijn lijkt er alvast weinig verandering in deze macro-economische gegevens te komen.