De markt: granen

De voorbije weken vertoonde de graanmarkt meerdere gezichten. Enerzijds was er de overvloed aan beschikbaarheid van graan uit het Zwarte Zeegebied, waarbij ongeveer 2 miljoen ton werd aangeboden.

Hiervan was het overgrote deel van Russische oorsprong. De Russische aanbiedingen gebeurden aan een prijs van 250 dollar/ton, wat bijzonder concurrentieel is. Verder zijn er signalen dat Rusland overweegt om het uitvoerquotum voor de periode van 15 februari tot 30 juni 2024 te verlagen naar 24,0 miljoen ton (was eerder gesteld op 25,5 miljoen ton). Ondanks de recente regen, die overigens onvoldoende was om de schade van vorst en droogte te compenseren, werden de opbrengstverwachtingen voor Argentinië verlaagd tot 15,4 miljoen ton (nog wel +3,2 miljoen ton tegenover vorig jaar). Hoewel recente regen in een aantal deelstaten tot vertragingen leidde, liggen de oogstwerkzaamheden in Brazilië ruim voor op vorig jaar.

Intussen kwam er ook veel aanbod van Oekraïense tarwe, die de laatste tijd verscheept wordt met grote panamaxboten. Anderzijds daalde de koers van de euro tegenover de dollar en dit biedt al enkele dagen steun aan de Europese granen.

Ook veroorzaakt de verzwakking van de olieprijs druk op de grondstoffenprijzen. De prijs van een vat olie keerde terug op zijn dieptepunt van midden november en belandde net boven de prijs van 72 dollar per vat. Twijfels over de inkrimping van de wereldwijde vraag naar olie nemen nu opnieuw de overhand, nu de onlangs door de OPEC aangekondigde productieverlagingen de markt maar moeilijk kunnen overtuigen. Hoe dan ook reageert de graanmarkt de laatste tijd zeer wispelturig op allerlei info die vanuit diverse bronnen gepubliceerd wordt.

Bron: Boerenbond.