De markt: aardappelen

De aardappelmarkt blijkt heel standvastig. In de huidige omstandigheden zijn veel bodems nog niet klaar om aardappelen te planten, maar toch blijft de markt redelijk rustig. 

Volgens Fiwap en Viaverda (PCA) bleek er op 1 april nog een aanzienlijke stock in de bewaarloodsen te zitten. Zowel de gecontracteerde als de vrije aardappelen zijn in grotere tonnages aanwezig in de schuren in vergelijking met vorig jaar. Toen escaleerde de marktprijs vanaf april 2023 tot het ongeziene niveau van € 60/100kg. Door de grotere aanwezige stock van dit jaar wordt een dergelijke prijshausse niet of veel minder verwacht. 

Anderzijds kunnen we ook stellen dat indien alle aardappelen zouden gerooid zijn (93% gerooid in België), wij vandaag een ander en lager marktprijspatroon zouden hebben. Door de natte omstandigheden zijn lang niet alle vroege aardappelen gepoot. De late variëteiten zullen hoedanook al in de maand mei gepoot worden. Hierdoor belanden we in een laat groeiseizoen. Met een nieuw aardappelseizoen voor de deur in Noordwest-Europa lijkt het tekort aan pootgoed een steeds groter probleem te worden. De beschikbaarheid van pootgoed bevindt zich in een perfecte storm.

De prijs voor Fontane en Challenger bedraagt 35 euro/100 kg (bron: Viaverda, PCA). Er heerst een prijshoudende marktstemming. De algemene stemming wordt verder ook bepaald door de huidige weersomstandigheden. Er is geen overdreven aanbod. Meerdere afnemers blijven aanwezig op de markt aan onveranderde prijzen. Er is weinig te doen voor export als gevolg van de hoge prijzen. Voor Bintje wordt meestal 35 euro/100 kg betaald. De marktstemming is prijshoudend.

Bron: Viaverde, PCA.