Menu

Terug naar Actualiteit >De Gucht verwacht geen harde brexit

Alle regio's

Zeker wat de fruitteelt betreft verwacht ex-eurocommissaris Karel De Gucht geen ingrijpende gevolgen van de brexit. Dat vertelde hij vrijdagavond tijdens de jaarvergadering Fruit in Beveren.

Dit is volgens hem het logische gevolg van het akkoord van Groot-Brittanië met de EU, dat de nacht voordien bereikt werd. Daarin werd afgesproken dat de grens tussen Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van Groot-Brittanië, en de republiek Ierland altijd zacht zal zijn. Dit impliceert volgens De Gucht dat Groot-Brittanië zich niet kan permitteren om elders aan zijn grenzen anders op te treden.

In een debat met Boerenbondwoordvoerder Luc Vanoirbeek en politiek journalist Rob Heirbaut van de VRT verduidelijkte hij zijn stelling. Ook Vanoirbeek verwacht nu weinig ingrijpende wijzigingen, vooral omdat de Britse markt niet zelfvoorzienend is voor groenten en fruit. Vlaanderen is een bevoorrechte handelspartner van de Britten en het risico bestaat dat de 80.000 seizoenarbeiders, waar de Britse tuinbouw jaarlijks op rekent, niet langer de oversteek zullen maken – ook wegens de gedevalueerde Britse Pond. Eind volgende week brengen we een uitgebreid verslag in Management&Techniek.

Studenten winnen ‘Idee van ’t Jaar’

De innovatiewedstrijd van het vakblad Fruit draaide uit op een overwinning voor ViaViande. Dit project werd gekozen door de aanwezigen op de jaarvergadering fruit uit zeven genomineerden. Drie studenten van Hogeschool Gent kwamen op het idee om miniburgers te maken, waarin een deel van het vlees wordt vervangen door fruit of groenten. Ze zien vooral een markt bij jongvolwassenen, die dergelijke hamburgers niet alleen tijdens de gewone maaltijd lusten, maar ook als partysnack of gezond(er) tussendoortje.

Johan Bossaerts uit Broechem behaalde de tweede plaats met zijn zelf geconstrueerde fruitkar met aangedreven rollen. Die bewegen de palloxen tijdens het laden/lossen, respectievelijk naar voor of achteraan op de kar. De Blosm jenevers, gin en vermouth van Peter Coel uit Heers werden bekroond als derde goede idee. Om fruitoverschotten te verwerken begon de familie Missotten uit Heers zelf te distilleren op basis van appelwijn. Ze verwerken al 22 ton fruit per jaar en hun markt groeit.

  • Karel De Gucht (rechts) en Boerenbondwoordvoerder Luc Vanoirbeek verwachten beiden dat de brexit uiteindelijk weinig handelsbelemmeringen zal opleveren voor de fruitsector.

  • "Die brexit is een krankzinnige operatie. Dat heeft totaal geen zin. De markt zal de Britten verplichten om voor 95% dezelfde wetten na te leven, zonder dat ze er nog iets aan te zeggen hebben."

  • Johan Bossaerts uit Broechem haalde de tweede plaats met zijn zelf geconstrueerde fruitkar met aangedreven rollen

  • Met zijn Blosm jenevers, gin en vermouth op basis van rebut fruit kreeg Peter Coel uit Heers de bekroning voor het derde goede idee.

  • Bart, Ruben en Inn (vlnr), 3 studenten van Hogeschool Gent wonnen de trofee ‘Idee van ’t jaar’ met hun miniburgers, waarin een deel van het vlees wordt vervangen door fruit of groenten.