De gevaren van werken in en rond ULO-cellen in de fruitteelt
Het hardfruitseizoen is weer aangebroken!
Om die krokante appelen en peren een hele poos te kunnen bewaren en een jaarond te kunnen leveren wordt het vers geoogst product vaak opgeslagen in ULO-cellen (Ultra Low Oxygen). Deze cellen, die werken op basis van extreem lage zuurstofniveaus en verhoogde CO2-concentraties, creëren een gecontroleerde atmosfeer waarin het fruit langer vers blijft.
Hoewel ULO-cellen essentieel zijn voor de opslag van fruit, brengen ze ook aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich mee. Werken in en rond deze cellen vereist strikte naleving van veiligheidsprotocollen, aangezien blootstelling aan deze omstandigheden ernstige gezondheidsrisico's kan veroorzaken, waaronder verstikking en bewusteloosheid.
Het is daarom van cruciaal belang dat iedereen die in de buurt van ULO-cellen werkt, zich bewust is van de gevaren en de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Het betreden van ULO-cellen die onder regime staan is verboden en moet dan ook ten alle tijden voorkomen worden.
Om ongelukken te voorkomen werd er in 2017 door Prevent Agri samen met de inspectie Toezicht Welzijn op het Werk en Boerenbond een protocol opgesteld met een aantal veiligheidsregels voor werken in en rond ULO-cellen. Het is van levensbelang dat iedereen die in en rond ULO-cellen werkt op de hoogte is van de inhoud van dit protocol en er ook naar handelt!
Hieronder vind je het downloadbare document dat kan dienen als leidraad voor het opstellen en/of realiseren van enkele (levens)noodzakelijke acties in bedrijven waar zich ULO-cellen bevinden.