Danone Rotselaar stelt gezuiverd afvalwater ter beschikking

16 augustus 2022

België wordt geconfronteerd met waterschaarste. Vlaams-Brabant, waar de gemeente Rotselaar ligt, is één van de provincies die hard getroffen is door de droogte. De productiesite van Danone in Rotselaar stelt het teveel aan gezuiverde afvalwater ter beschikking aan land- en tuinbouwers in de regio, om hen te helpen bij de irrigatie van hun gewassen tijdens de droogte. Danone kreeg hierbij steun van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. Dankzij een administratieve vereenvoudiging op Vlaams niveau maakt Fevia het mogelijk voor voedingsbedrijven om hun gezuiverde afvalwater ter beschikking te stellen als irrigatiewater. 
 
Lokale land- en tuinbouwers die gebruik willen maken van het teveel aan gezuiverde afvalwater kunnen telefonisch contact opnemen met de waterzuivering van Danone op het nummer 016 44 22 96. De beschikbare hoeveelheid is 20 à 25 m3 per ophaalbeurt, in totaal ongeveer 100 m3 per dag. Ophalen kan op weekdagen tussen 8 en 16 uur (op woensdag tussen 8 en 12 uur) na telefonische afspraak. 

 
Het project kadert in het globale waterbeleid van Danone om de circulariteit van het water in en rond de productiesites te garanderen. Dankzij een eerdere innovatie in 2020 hergebruikt de site in Rotselaar tot 75% van het water dat ze verbruikt. Zo vermindert ze haar waterwinning uit grondwater tot 75%. Dit betekent dat de vestiging jaarlijks meer dan 500 miljoen liter water bespaart, wat overeenkomt met het waterverbruik van 4.000 gezinnen of alle inwoners van het centrum van Rotselaar. De strategie bij Danone is opgebouwd rond de overtuiging dat gezondheid, ecologie en bedrijfseconomische belangen hand in hand gaan. Als erkenning hiervoor werd ook de zuiveldivisie van Danone België in 2019 gecertificeerd als B Corp.

Bron: Danone