Menu

Correctie CO2-doelstelling landbouw dringt zich op

Terug naar Actualiteit
Regio: 
Tegen 2030 moet landbouw 47% CO2 reduceren ten opzichte van 2011. Deze doelstelling moet gehaald worden in de acht gemeenten die het burgemeestersconvenant ondertekenden en samen het Klimaatplan 2030 opstelden.

Ann-Sophie Decroos, regioconsulent

Tegen 2030 moet landbouw 47% CO2 reduceren ten opzichte van 2011. Deze doelstelling moet gehaald worden in de acht gemeenten die het burgemeestersconvenant ondertekenden en samen het Klimaatplan 2030 opstelden. Het gaat om Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene. Bij deze reductie mogen geen zonnepanelen of windmolens worden meegerekend, want die horen bij energieproductie. Een reden te meer om dit cijfer sterk onder de loep te nemen en te focussen op een realistisch en haalbaar cijfer.

Burgemeestersconvenant

In het kader van het burgemeestersconvenant worden heel wat klimaatplannen opgemaakt. De acht gemeenten laten zich bijstaan door de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Deze gemeenten namen het engagement om een co-creatietraject op te starten en te komen tot een Klimaatplan 2030.

Naast de reductiedoelstelling voor landbouw zijn er ook doelstellingen opgelegd voor andere sectoren: huishoudens (61%), mobiliteit (30%), de tertiaire sector (diensten) (25%) en industrie (6%). Deze percentages zijn gebaseerd op een tool die is uitgewerkt door het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek). De tool moet de gemeenten ondersteunen bij de vertaling in cijfers.

Voor de landbouw kan je de 47% reductie enkel realiseren door in te zetten op pocketvergisters, biomassaketels en warmtepompen, maar dat is onmogelijk.

Addendum

Deze onevenwichtige verdeling van de acties binnen de diverse sectoren, werd ons gesignaleerd door de gemeente Wingene en verder met WVI besproken. Na overleg bleek al snel dat een verdere verduidelijking en correcte interpretatie van deze tool noodzakelijk is. Dit resulteert in een gepland overleg met Boerenbond, Innovatiesteunpunt, Inagro, ILVO, VITO en een betrokken gemeente om meteen ook de vertaalslag op gemeentelijk niveau te bekijken. Deze groep moet nagaan hoe de tool werd opgemaakt, hoe de aannames worden genomen en hoe je het cijfer dan moet interpreteren. We hopen dan ook met deze werkgroep tot een realistischere benadering te komen met doelstellingen die we ook ‘kunnen’ realiseren.

Intussen zijn er niet enkel in deze acht gemeenten, maar ook in veel andere gemeenten klimaatplannen. Indien je hierover iets hoort binnen de gemeente, geef dit dan zeker door aan je regioconsulent. Zo kunnen we dit verder opvolgen en eveneens de doelstellingen die her en der worden geformuleerd toetsen aan de realiteit.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: