Menu

Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen

Terug naar Actualiteit
Thema: 
We verwezen reeds eerder naar de mogelijkheid voor zelfstandigen om corona-ouderschapsverlof aan te vragen wanneer je je zelfstandige activiteit vermindert om te zorgen voor één of meerdere kinderen. Gezien de naderende deadline willen we je hier graag nog even aan herinneren.

Sarah Seyen, consulent Dienstbetoon Boerenbond

Voorwaarden

Heb je kinderen geboren in 2008 of later (1999 voor kinderen met een beperking), dan is er de mogelijkheid om deze compensatie aan te vragen voor de maanden mei, juni, juli, augustus en september. De deadline voor de aanvraag voor de maanden mei en/of juni is 30 september, voor de maanden juli, augustus en september heb je nog tijd tot 31 december.

Om deze uitkering te kunnen aanvragen moet je zelfstandige zijn in hoofdberoep of meewerkende echtgenote. Ook zelfstandigen in bijberoep, student-zelfstandigen en zelfstandigen die de wettelijke pensioenleeftijd hebben bereikt kunnen deze uitkering aanvragen, op voorwaarde dat het bedrag van hun wettelijk verschuldigde voorlopige bijdragen gelijk is aan de bijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep.

Om deze uitkering te kunnen ontvangen mag je geen ander vervangingsinkomen ontvangen. Je kunt ze wel combineren met een pensioen, werkloosheidsuitkering of ouderschapsverlof in de werknemersregeling.

Hoe aanvragen?

Om de aanvraag te doen neem je contact op met je sociaalverzekeringsfonds. Veelal hebben zij een online formulier dat moet worden ingevuld om de aanvraag te doen.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: